Kunst tussen de Zaanse huisjes / Noordhollands Dagblad

IMG_2154

Tekst: Kirsten Spooren
Fotografie: Nick van Rookhuijzen
07-10-12

In het weekend van 6 en 7 oktober, barstte het van de kunst in de Zaanstreek. Voor de 19e keer organiseert stichting Tengel de Atelierroute, die begint in het Weefhuis in Zaandijk. Kunstenaars die aangesloten zijn bij de stichting openden dit weekend hun deuren voor belangstellenden. Voor de kunstenaars de kans om te laten zien wat ze in huis hebben en voor de toeschouwers een leuk middagje kunstsnuiven.

Al lopend of fietsend  komen de kunstliefhebbers toegestroomd. De ateliers staan een eindje uit elkaar, maar het is mooi weer en dat maakt het een leuke tocht. De route is al vanaf 11 uur open en de mensen zijn welkom tot een uur of vijf. De ene kunstenaar is wat spraakzamer dan de ander, maar als je in alle rust kunst wil gaan bekijken zit je hier goed. De meest verrassende werken kom je tegen, van donkere graveerplaten tot fantasievolle schilderijen. Niet alleen de kunstwerken zijn interessant, maar je ziet ook hoe een kunstenaar werkt en woont, waarvan sommige ateliers creatief rommelig zijn en andere netjes en geordend. De Zaanse huisjes trekken zelf ook al heel wat bekijks, want iedereen wil wel even binnen kijken. In één van deze huisjes woont en werkt Riet Deerenberg (nummer 3 op de route), die je laat kennismaken met haar schilderijen en tegeltjes. Haar man verkoopt zelfgemaakte tafels en ook voor honing ben je bij haar aan het juiste adres. De schilderijen variëren van donker naar kleurrijk, samengevoegd met de kunst van graveren.

De leukste ateliers zitten verstopt. Neem Het Lab, op de schipperslaan 2. Daar zitten een hoop kunstenaars bij elkaar, maar het ligt wel een beetje buiten de route. Nel Schippers (nummer 21) heeft daar een atelier en schildert kleurrijke landschappen. Ze klets graag met de bezoekers en verteld het één en ander over haar werken. Naast haar heeft Linda van Dam (nummer 5) een atelier, met weer een hele andere vorm van kunst. Zij bewerkt zijde en andere stoffen tot de meest mooie creaties. Sieraden, kaarten, sjaals of hoeden, je vindt het er allemaal. Kunst is wat je zelf mooi vindt, en dat laten ze ook goed zien tijdens de Atelierroute.

De Atelierroute is weer geopend in het weekend van 13 en 14 oktober, waar dit keer Zaanstreek Noord haar deuren opent. Kijk voor meer informatie op www.tengel.nl

Leave a Reply