Gouden tanden en echte negerinnen

Alleen maar - compl def.indd

Door Kirsten Spooren

Gouden tanden en echte negerinnen

“Alleen maar nette mensen” is de winnaar van De Gouden Uil en de Inktaap. Het werd geschreven door journalist Robert Vuijsje en dit werd zijn debuutroman. Het boek is zowel positief als negatief in het nieuws geweest. Wij waren benieuwd naar dit boek waarin de Bijlmer zo centraal staat.

David komt uit Oud-zuid, een plek waar alleen maar nette mensen wonen. Geen allochtonen dus. Zijn vader is de baas van een programma bij de publieke omroep en zijn moeder is advocate. David heeft het helemaal voor elkaar, een mooi appartement, ouders die alles betalen, een mooie en rijke vriendin en beroemde kennissen. Toch heeft David zich nooi thuis gevoeld in Oud-zuid. Hij is Joods en erg donker. Veel mensen zien hem aan voor Marokkaan en mogen hem daarom niet. Marokkanen mogen hem ook niet omdat hij rijk is. Zijn ouders willen dat hij naar de universiteit gaat maar hij heeft andere plannen. Hij wilt naar bed met een pikzwarte intellectuele negerin. Een échte negerin, geen bounty (een negerin die omgaat met blanken). Zo begint zijn zoektocht in de Bijlmer, waar hij Rowanda ontmoet, een echte negerin.

“Alleen maar nette mensen” beloofde heel wat, met als schrijver Robert Vuijsje. Het boek is bekroond met De Gouden Uil en wordt omschreven als bestseller. Het is een boek dat de multiculturele problemen aankaart, vooroordelen omschrijft en vooral heel eerlijk is over het leven. Alleen is Robert Vuijsje een journalist, geen schrijver. Het boek is eenvoudig geschreven, met korte zinnen en korte hoofdstukjes. Het leest onprettig en er zit ook geen duidelijk structuur in. Het verhaal is goed verzonnen alleen gaat het op een moment alleen nog maar over seks met negerinnen (zoals hij het zelf noemt). Het verhaal moet je aanspreken, het is een kwestie van smaak. Als je houdt van boeken over cultuur, seks en grove realiteit dan is dit boek zeker het lezen waard. Het is alleen te journalistiek geschreven en te weinig geschreven als een roman.

Wat wel mooi is aan dit boek, is dat de Bijlmer zo goed naar voren komt. Het vertelt precies hoe het in elkaar zit en beschrijft de sfeer heel goed. Robert Vuijsje weet de realiteit neer te zetten zoals hij is. Geen bloemetjes en bijtjes, maar bling bling, vooroordelen, seks en negerinnen.

Leave a Reply