Culinair genieten tijdens Antwerpen Proeft!

WP_20140517_023

Allereerst mijn excuses voor het gebrek aan updates! Wie mijn post ‘Stilte voor de storm‘ heeft gelezen en mij op Facebook en Twitter volgt, weet dat ik op dit moment hard bezig ben met afstuderen en nog een ander projectje (waarover ik binnenkort meer vertel). Om mijn scriptieleed af en toe te verzachten, reis ik nog wel! Zo was ik vorige week in Lille en de week daarvoor in Antwerpen voor een culinair dagje genieten tijdens Antwerpen Proeft.  

Antwerpen Proeft

Stiekem ben ik een enorme foodie en als ik niet een reisblog was begonnen, dan was ik waarschijnlijk gaan bloggen over eten. Van foodfestivals word ik namelijk heel erg blij. Van reizen word ik ook erg blij. Een combinatie van beiden is daarom natuurlijk perfect. Vandaar dat ik op 17 mei richting Antwerpen ging voor het grootse foodfestival aan de Schelde. Het festival keert jaarlijks terug en dit jaar vond het plaats op 15 t/m 18 mei. Culinaire levensgenieters kunnen hier hun hart ophalen! Er zijn verschillende proeverijen, van verschillende Belgische en Nederlandse restaurants met de meest uiteenlopende keukens. Zo kon je er Ethiopisch en Japans eten proeven, maar ook de Belgische-Franse keuken was goed aanwezig. Ook is dit een uitgelezen kans om voor een klein prijsje te genieten van hapjes gemaakt door sterrenchefs en sterrenrestaurants. Zo was ‘Mijn Keuken’ aanwezig, een Nederlands restaurant met 1 Michelinster en ”T Zilte’ uit Antwerpen met 2 Michelinsterren. Ben je niet zo geïnteresseerd in sterrenrestaurants, maar wel wat Antwerpen qua eten te bieden heeft? Op het festival staan de beste Antwerpse restaurants klaar om je kennis te laten maken met de diversiteit van culinair Antwerpen. Culinair genieten tijdens Antwerpen Proeft aan de Schelde

Oesters en bier

De sfeer tijdens Antwerpen Proeft was echt heerlijk (net zoals het eten). Het zonnetje scheen, het was gezellig druk en bungelend met mijn benen aan de oever van de Schelde heb ik echt genoten. De palmbomen zorgde voor een vakantie gevoel en ook het entertainment was niet verkeerd. Maar ik kwam er natuurlijk voor het eten! Ik kon helaas niet alles proeven, want dan zou ik nu tonnetje rond zijn, maar alles wat ik in mijn mond stopte smaakte even goed. Ik begon de middag met een glas Martini Brut (omdat het zo leuk stond voor op de foto) en daarbij nam ik de Oesters op Balinese wijze – met gember en knoflook – van restaurant O&O Oriental Cuisine uit Nederland. Echt heerlijk! Verder moest ik natuurlijk iets proberen van de Nederlandse ‘Mijn Keuken’ en ik koos ook voor het Ethiopische hapje van restaurant Little Ethiopia. Ik ben ook dol op sushi en koos ervoor om de sushi te proberen van restaurant Zeowang uit Antwerpen. Dit is echt the place to be als je in Antwerpen sushi wil eten! Ik sloot de avond af met een proeverij van drie biertjes, met daarbij wat kaas en ham. En dit met een prachtige ondergaande zon! (Nu heb ik weer honger….)

Culinair genieten tijdens Antwerpen Proeft
V.l.n.r: sushi, Ethiopische champigon, makreel met komkommer van ‘Mijn Keuken’, oesters, bierproeverij, zonsondergang

Meer culinaire tips

Ga je binnenkort naar Antwerpen en wil je weten waar je nu echt even naar binnen moet wandelen voor een lekker chocolaatje of een sappige gehaktbal? Lees dan snel verder! Voor dat ik naar Antwerpen Proeft ging, kreeg ik eerst nog een rondleiding door Antwerpen waarbij we soms stopte voor iets lekkers. Zo kwamen we langs ‘De Markt’ in het Felixpakhuis. Dit is echt een hele leuke plek met een overdekte markt en een restaurant (waar ze dus die sappige gehaktballen verkopen). De sfeer is er echt fantastisch en voor foodies ook meteen de plek om even een voorraad in te slaan.

Culinair genieten tijden Antwerpen Proeft - De Markt
De Markt

Als chocolade liefhebber moet je echt langs ‘The Chocolate Line’ gaan. Dit mag je niet missen als je in Antwerpen bent. ‘The Chocolate Line’ zit in het Paleis op de Meir en is van de chocolatier Diminique Persoone. Hij is echt een kunstenaar met chocolade. Zijn winkel in Antwerpen is een walhalla voor chocoholics. Overal waar je kijkt ligt chocolade. Van beelden tot aan toonbanken vol. Wat ik er zo leuk vond, waren de chocolaatjes met verschillende ‘aparte’ smaakjes. Hier is hij ook echt beroemt mee geworden. Wil je een bonbon met bacon? Of tabak? Of olijf? Je kan het zo gek niet bedenken. Ik probeerde een bonbon uit met wasabi en dit was echt niet zo smerig als je zou denken. Het chocolade overheerst met de tintelende nasmaak van wasabi. Ik vond het heerlijk!

Culinair genieten tijdens Antwerpen Proeft! - The Chocolate Line
The Chocolate Line

Volgend jaar wil ik weer naar Antwerpen Proeft! Maar eerst even Gouda Culinair in september. Helaas had ik geen tijd voor de Rollende keukens van afgelopen weekend. Wie is er ook wel eens op Antwerpen Proeft geweest? Of gaat volgend jaar?

Dit artikel werd geschreven in opdracht voor Wereldwijzer, lees dit artikel voor nog meer informatie!

 

Culinair genieten tijdens Antwerpen Proeft!

Aparte Citytrip: Poznan

5 Comments

 • 2 juni 2014 at 20:02 — Reply

  Oooh, looks good :-)

 • 4 juni 2014 at 21:18 — Reply

  Oe leuk! Dat ziet er goed uit en in ieder geval beter als het weer op de rollende keukens (ik kon alleen donderdag maar het was noodweer dus thuis gebleven)
  Toch volgend jaar maar eens Antwerpen proeft proberen voor de afwisseling!

  • Kirsten (Author)
   5 juni 2014 at 08:58 — Reply

   Ahw, wat jammer zeg van het weer :( maar gelukkig zijn er genoeg foodfestivals in Nederland :D lijken er wel steeds meer te worden. Maar Antwerpen is zeker een aanrader en je bent ook eventjes in het ‘buitenland’. Altijd leuk!

 • 9 juni 2014 at 10:02 — Reply

  Bedankt voor de tips in Antwerpen. ik ben zelf ook een “foodie under cover” en ik kijk er naar uit om de sappige gehaktballen van ‘De Markt’ te gaan proeven!

 • 12 juli 2014 at 12:35 — Reply

  Oh, wat is Antwerpen toch leuk! Ik probeer er zeker één keer per jaar een dagje naartoe te gaan. En nu ik er over nadenk, het wordt hoog tijd! Zal je tips bewaren :)

Leave a Reply