Aparte Citytrip: Poznan

1ac92098-8b16-4950-9a5e-8c03e56d82dd_medium

Soms heb je van die plekken op de wereldbol waar je zo overheen kijkt. Steden of dorpen die niet eens op je bucketlist voorkomen (zelfs al is je bucketlist gigantisch zoals die van mij). Poznan was voor mij zo een plek. Het is geen stad voor een typische stedentrip en als je al naar Polen gaat, dan bezoek je waarschijnlijk Krakau of Warschau. Toch was ik afgelopen weekend in Poznan te vinden. Het is niet een citytrip waar je direct aan denkt, maar wel eens wat anders. Wil jij Polen leren kennen, maar niet het gebaande pad op? Bezoek dan Poznan!

Poolse bruiloft

Als Poznan niet op mijn bucketlist stond, waarom ging ik er dan heen? Omdat de beste vriend van mijn vriend ging trouwen met een Poolse. Dat mochten we natuurlijk niet missen! De kans om een Poolse (oké, half Poolse) bruiloft mee te maken en een nieuwe stad te ontdekken pakte we natuurlijk met beide handen aan. We hadden dat weekend nog eens extra geluk, omdat het Poznan za pol ceny was. Dit betekent dat veel accommodatie, restaurants en musea voor de helft van de prijs waren op 3 en 4 mei. Nu is Polen al niet duur, maar hierdoor werd het echt een goedkope citytrip. We betaalden op een gegeven moment €2,50 voor het entree van een gigantische dierentuin! Of €0,25 voor een museum. Aparte Citytrip: Poznan Voor een typische Nederlandse is een fikse korting natuurlijk altijd leuk, maar met alleen een goedkope citytrip ben ik niet tevreden. De stad moet het ook waard zijn. Gelukkig bleek Poznan hartstikke leuk te zijn. Het centrum van de stad is prachtig en kleurrijk. Afgelopen weekend was het ook nog eens een feestdag. Op 3 mei vieren ze in Polen de dag van de Poolse grondwet. Dit is heel apart om mee te maken. Overal gaat de vlag uit en in het centrum van Poznan was er een parade. Dit ging gepaard met veel trotse militairen (ook te paard, prachtig om te zien) en een lezing van de grondwet (niet dat ik het kon verstaan). Enigszins leek het alsof de stad terug in de tijd was gegaan.

Spookjes, bier en chocolade

Er is veel te doen in Poznan en veel te zien. Wat opvalt is dat er heel veel oorlogsmuseums zijn. Liefhebbers van WOII kunnen hier hun hart ophalen. Ook vind je rond om Poznan veel vestingen. Poznan heeft de grootste vestingsgordel van Europa. Een deel hiervan is te zien in Poznan zoo. Hier staat een gigantisch fort. Het ziet er prachtig en spookachtig uit (ondanks dat een waarschuwingsbord duidelijk maakt dat het er niet spookt, lol). Alweer had ik het idee dat ik terug ging in de tijd. De dierentuin is groot en best leuk om doorheen te wandelen. Er is alleen heel veel natuur, waardoor je soms lange stukken loopt zonder één enkel dier te zien. Aparte Citytrip: Poznan

Natuurlijk mag je ook het centrum niet missen. Hier staan veel bezienswaardigheden, maar ik had alleen tijd om over de Old Market te struinen. Hier vind je het stadhuis, kleurrijke huizen en gezellige restaurants. Wij gingen een biertje drinken in The Londoner Pub. Dit is een beetje een soort bruincafé met een fantastisch decor. Ze hebben veel keuze uit bier en er zaten veel jongere Polen. Erg gezellige atmosfeer. De eerste avond kozen voor een pizzeria, omdat we het Poolse eten nog niet aandurfde. Pizzeria Tivoli is zeker een aanrader. Gezellig, echt Italiaans en ze hebben er een Engelse kaart (wat echt nodig is, want het Pools is echt onbegrijpelijk). De pizza’s waren heerlijk en het personeel gaf ons meteen een cursus Pools.

Iets verder van de oude markt vandaan vind je een mooie (roze!) kerk, de Fara kerk. Indrukwekkend om te bezoeken. Naast de kerk zit Café Misja. Dit is een gezellig cafeetje dat alleen fairtrade en biologische producten serveert. Ik heb hier een heerlijke thee gedronken (en later ook een biertje), maar ik heb er spijt van dat ik de chocolademelk niet heb geprobeerd. Of haal de melk maar weg, aangezien het een kopje pure gesmolten chocolade is. Hiervan hebben ze verschillende versies, met verschillende smaken. Dit moet ik dus echt nog eens proberen als ik weer in Poznan ben.

Aparte Citytrip: Poznan
Het fort in Poznan zoo
Aparte Citytrip: Poznan
Parade in Poznan

In een nieuw land wil ik altijd de plaatselijke keuken uitproberen, dus op onze laatste dag waagden we het erop. We besloten om bij Chatka Babuni te eten. Dit betekent zoiets als Oma’s keten/restaurant. Mijn vriend bestelde een soort van schnitzel en ik had een soort van gevulde pasteitjes uit de oven. Ik kon uit zo veel verschillende vullingen kiezen! Uiteindelijk koos ik voor één met zalm en roomkaas, één met kip en champignons en één met spinazie. Heerlijk waren ze. Ik heb er echt lekker gegeten. Een aanrader dus voor als je een keer Pools wil eten.

Ik heb een leuk lang weekend weg gehad in Poznan. De stad is het zeker waard om eens te bezoeken. Helemaal als je eens wat anders wil dan Krakau. De foto’s zijn gemaakt door vriendlief en meer foto’s vind je op www.nickvanrookhuijzen.nl  en op mijn Facebookpagina of Instagram.

Aparte Citytrip: Poznan

Related Posts

Reizen-in-boeken Reizen in een boek 17 februari 2014
2677525820_f9e48be406_z Sprookjeskastelen deel I 2 december 2013

8 Comments

 • 9 mei 2014 at 14:01 — Reply

  Had bij Nick al mooie foto’s gezien en hier weer. Leuk verhaal ook. Grappig he dat een plek waar je nog nooit aan gedacht had zo’n positieve verassing kan zijn.

  • Kirsten (Author)
   9 mei 2014 at 14:12 — Reply

   Zeker! Door mijn werk kom ik wel vaker op plekken waarvan ik niet had gedacht er ooit naar toe te gaan (of nog een keer) en het is eigenlijk altijd een positieve verrassing!

 • 9 mei 2014 at 17:41 — Reply

  Bijzonder zeg! Ook dat jullie er waren op een feestdag. En wat een prachtige foto’s!

 • 10 mei 2014 at 08:43 — Reply

  Leuke post Kirsten! Leuk dat deze stad je zo verrast heeft. Word wel beetje nieuwsgierig naar Polen!

 • Henk
  11 mei 2014 at 13:40 — Reply

  Leuk verslag Kirsten.

 • 11 mei 2014 at 16:11 — Reply

  Nog nooit eerder van gehoord, maar door die foto van de gekleurde huisjes ben ik al verkocht ;) Leuke ontdekking.

 • 15 mei 2014 at 19:45 — Reply

  Dit klinkt erg leuk, wat tof dat zo’n onbekende stad zo tof blijkt! Moooooie foto’s trouwens, ziet er goed uit!

Leave a Reply