Reizen in Nederland: Gouda

panorama-Gouda-markt-2

Een tijdje geleden riep ik heel hard mopperend dat thuisblijven ook heerlijk is (wat ook zo is). Ik had toen (net zoals nu) weinig geld en/of tijd om te reizen en dat maakt mij wel eens droefig. Gelukkig is Nederland ook een prachtig land en zijn er genoeg (gratis) uitjes. Omdat dus niet iedereen veel kan reizen is er nu op kirstenspooren.nl een nieuwe rubriek, namelijk ‘Reizen in Nederland’, waar ik jullie kennis laat maken met bijzondere plekken. Dit keer trappen we af met Gouda.

Kazige stad

Ik woon nu anderhalf jaar in Gouda, maar kom er zelf dus niet vandaan. Ik was er zelfs nog nooit geweest voordat ik mijn vriend (rasechte Gouwenaar) ontmoette! Zelf kom ik uit het Noord-Hollandse Purmerend en ik kende Gouda alleen van de kaas, die ik overigens niet at omdat wij Beemsterkaas hadden natuurlijk ;) Voor mijn buitenlandse vrienden moest ik wel altijd Goudse kaas meenemen (hoewel je het bijna overal op de wereld kan krijgen) en elke keer weer moest ik vertellen dat Gouda ook een stad was en dat daar de kaas dus vandaan komt. Gouda is daarmee een toeristische trekpleister geworden (net zoals Alkmaar). Toch heeft Gouda veel meer te bieden dan alleen kaas!

Reizen in Nederland: Gouda
Goudse waag ©Nick van Rookhuijzen

Gouda heeft echt een heel mooi middeleeuws centrum, met een bijzondere markt. Op de markt staat een oude kaaswaag en een gotische stadhuis. Rondom de markt vind je veel terrasjes, die het hele jaar door geopend zijn. Loop ook vooral even rondom de Sint Janskerk. De kerk staat in de top honderd van Nederlandse UNESCO-monumenten en is de langste kerk van Nederland. Rondom de kerk vind je veel kleine steegjes en echte middeleeuwse straatjes.

Blog over Gouda

Vorige zomer verveelde ik mij een beetje en toen ben ik een blog begonnen over Gouda (in het Engels). Hierop vind je veel informatie over de stad. De meeste bezienswaardigheden staan erop en ook de geschiedenis van Gouda. Ben jij benieuwd waar je het beste, goedkoopste en leukste kan eten in Gouda? Kijk dan op www.thecheesysideofgoude.wordpress.com. Door gebrek aan tijd worden de evenementen niet meer ge-updatet, maar voor wie meer wilt weten over Gouda is het een prima blogje.

Reizen in Nederland: Gouda
Gezellig op het terras

Gouda is een prima stad om doorheen te dwalen, zelfs zonder één cent uit te geven. Heb je wel wat te spenderen? Dan kan je hier ook prima shoppen. In de winkelstraat vind je veel leuke kleine boetiekjes, maar ook grotere merken zoals H&M en Only.

Ben jij wel eens in Gouda geweest? Welke stad kan jij mij aanraden? Kijk voor meer foto’s van Gouda hier >>

3 Comments

  • 29 maart 2014 at 14:58 — Reply

    Ha wat grappig, ik kom ook uit Purmerend! Maar ik woon nu in Amsterdam, dat vind ik toch wel de fijnste stad van Nederland. Ik doe wel ook graag ‘citytrips’ in Nederland! Maastricht vind ik heel leuk en Groningen was ik laatst voor het eerst, ook een aanrader. Verder ben ik vaak in Deventer omdat mijn vriend daar woont, daar is best een mooie binnenstad. En Zwolle is ook leuk! Maar Gouda ben ik nog nooit geweest, wie weet binnenkort!

  • 4 april 2014 at 08:38 — Reply

    Aah ik wil altijd nog een keer naar de kaasmarkt! Ik ben één keer in Gouda geweest, jaaaaren geleden om daar te flyeren. Ik vond de binnenstad zo schattig!

  • 10 april 2014 at 07:16 — Reply

    Ik ben nooit in Gouda geweest, maar het lijkt me absoluut een leuke en gezellige stad. Ik moet maar es wat meer op pad om fijne NL-steden te ontdekken!

Leave a Reply