Ontdek: Port Macquarie

Ontdek: Port Macquarie

Wie van Sidney naar Brisbane reist, komt langs het redelijk onbekende Port Macquarie. Een rustige oase in vergelijking met de overige steden op de route (zoals Byron Bay en Surfers Paradise). De stad trekt vooral toeristen dankzij het Koala ziekenhuis, waar ik al eerder over schreef, maar heeft zoveel meer te bieden. Strand, palmbomen, rust en geschiedenis. Ontdek: Port Macquarie

Verlaten stranden

Toen ik in Australië was, besloten we vanaf Sydney naar Brisbane te reizen. Een te gekke route met prachtige steden en adembenemende uitzichten. Elke stad waar wij langs kwamen was mooi, gezellig en leuk. Toch zijn de meeste steden op de route vrij toeristisch en onderweg kom je ook meer dan genoeg backpackers tegen. Dit betekent nog meer gezelligheid en veel feestjes op het strand. Fantastisch, maar ook best vermoeiend. Port Macquerie was daarom voor mij een hele verademing. Lege stranden, rustige hostels en een prachtige natuur. Dit is een stad om tot rust te komen en meer te leren over de geschiedenis van Australië en – misschien nog wel leuker – zijn koala’s.

Ontdek: Port Macquarie
© Kirsten Spooren

Little bit of history

Port Macquarie werd voor het eerst ‘ontdekt’ door John Oxley. Hij vernoemde de plek naar de gouverneur van New South Wales: Lachlan Macquarie. John Oxley was erg onder de indruk van de plek en schreef dat hij veel vissen en kangoeroes zag en dat de haaien veel groter waren dan normaal. In 1821 (drie jaar later nadat John voor het eerst in Port Macquarie was), werd de stad een strafkolonie. In Port Macquarie hadden criminelen bijna geen enkele kans om te ontsnappen, omdat de haven omgeven werd door een dicht woud en lokale Aborigines brachten ontsnapte gevangen weer terug, in ruil voor tabak. Voor de gevangenen werd Port Macquarie een regelrechte hel.  Pas tien jaar later werd de haven ook toegankelijk voor andere kolonisten.

Ontdek: Port Macquarie
Verlaten stranden © Kirsten Spooren

Wat te zien

Port Macquarie is één van de oudste strafkoloniën van Australië, dus er zijn heel veel historische gebouwen en bezienswaardigheden. Als je meer wil weten over de geschiedenis van Port Macquarie, dan kan je misschien het beste beginnen bij de Historical Society Museum, gevestigd in een gebouw uit 1836.  Een andere must-see is de Lake Innes Ruins. Dit was het huis van Major Archibald Clunes Innes in 1830. Het huis was decadent en beroemd om zijn luxe in zijn tijd. Helaas is het nu een ruïne, maar wel één dat meer inzicht geeft in het leven van die tijd. Wil je nog meer het koloniale leven proeven? Dan moet je echt naar het Roto House gaan. Ik was hier erg onder de indruk van. Het huis is gebouwd in 1891 en een prachtig voorbeeld van een Victoriaanse kolonie. Het huis ziet er nog precies zo uit als 100 jaar geleden, ook van binnen. Vlakbij het Roto House vind je het Koala Hospital, dus het is goed te combineren met een bezoekje aan mijn harige vriendjes. Een andere bezienswaardigheid is het Tacking Point Lighthouse, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht.  Door de hele stad loopt ook een historische route, die je onder andere naar de St. Thomas kerk brengt. Dit is één van de oudste kerken van Australië, dus zeker het bezoeken waard. Tijdens het lopen van de route kom je ook nog wel eens een verlaten zeemansgraf tegen. Vergeet ook niet de stranden te bezoeken! Port Macquarie heeft er veel en sommige zijn echt verborgen pareltjes.

Ontdek: Port Macquarie
De kerk © Washed Over

Ontdek: Port Macquarie
© Kirsten Spooren

Waar te eten en drinken

Hoewel het een rustig plaatsje aan de kust is, heeft de haven veel te bieden. Er zijn tal van barretjes en leuke restaurants. Port Macquarie is dé plek als het gaat om Fish & Chips. Lekker vers. In Port Macquarie heb je daar zat restaurantjes voor, maar ik heb gegeten bij Mike’s Seafoods. Wat goedkoper, maar het smaakte er heerlijk. Haal het bij Mike en eet het dan op aan zee, met je voeten in het zand. Persoonlijk vond ik eten in Australië erg duur, dus vaak gingen wij voor Aziatisch eten, aangezien je daar wel kon eten voor onder de tien dollar. Ik heb een heerlijke Laksa gegeten bij het Thai House Take Away. Misschien niet de gezelligste tent om te zitten, maar het eten was heerlijk. Ik heb in Australië zowat op Laksa geleefd, maar deze was echt extreem goed (how I miss it :(). Op een avond hadden we wat te vieren, dus mocht het allemaal wat duurder. We kozen voor het Spaanse restaurant Mi Casa. Ook hier hebben we weer heerlijk gegeten en de eigenaren waren echte Spanjaarden, dus dat was leuk. We waren alleen wel veel geld kwijt, maar dat was het meer dan waard. Leuke plekjes om uit te gaan of even wat te drinken, weet ik eigenlijk niet. Er is in de haven genoeg te doen, met een aantal hippe barretjes, maar wij gingen eigenlijk elke avond met een fles wijn richting het strand. Goedkoper en natuurlijk heerlijk genieten van de zonsondergang.

Ontdek: Port Macquarie
Eén van de stranden © Philip Clifford
Ontdek: Port Macquarie
Gras loopt over in zand © Kirsten Spooren

Ik ben benieuwd of er nog meer mensen hier wel eens naar Port Macquarie zijn geweest? Wat zijn jullie ervaringen?

Bovenste foto © Flickr cc Mike from aus


 

ENGLISH:

If you are traveling between Sidney and Brisbane, you will pass Port Macquarie. It’s a tranquil oasis in comparison with the other cities on the route (such as Byron Bay and Surfers Paradise). The city is mostly visit by tourist due to the Koala Hospital, but has so much more to offer. Beach, palm trees, tranquility and history – Discover: Port Macquarie

Desolate beaches

When I visited Australia, I decided to travel from Sydney to Brisbane. An awesome route with beautiful towns and breathtaking views! Each city we passed was beautiful, fun and surprising. Yet, most cities on the route are pretty touristy and you will meet a lot of backpackers. This means more fun and a lot of parties on the beach! This is both Fantastic and exhausting. Therefor, Port Macquarie was a relief to me. Empty beaches, quiet hostels and a beautiful nature. This is a city to relax and learn about the history of Australia and – perhaps even more fun – its koalas.

Ontdek: Port Macquarie

A little bit of history

Port Macquarie was first ‘discovered’ by John Oxley. He named the place after the governor of New South Wales, Lachlan Macquarie. John Oxley was very impressed with the place and wrote that he saw many kangaroos and many, many fish. He also noticed that the sharks were much larger than normal. In 1821 (three years later after John ‘discovered’ Port Macquarie), the city became a penal settlement. In Port Macquarie criminals had almost no chance to escape, because the harbor was surrounded by a dense forest and local Aborigines brought back the escaped prisoners in exchange for tobacco.  For the prisoners Port Macquarie was a living hell. Only ten years later, the port was also open to other settlers.

Ontdek: Port Macquarie

What to see

Port Macquarie is one of the oldest penal colonies of Australia, so there are many historical buildings and sights. If you want to know more about the history of Port Macquarie,  than you may best start at the Historical Society Museum, housed in a building from 1836. Another must-see is the Lake Innes Ruins. This was the home of Major Archibald Clunes Innes in 1830. The house was famous for its decadent and luxury in his time. Unfortunately it is now a ruin, but one that provides more insight into the life of that time. Want to know even more about the colonial life? Then you should really go to the Roto House. I was very impressed. The house was built in 1891 and is a fine example of a Victorian settlement. The house looks just like 100 years ago, also from the inside. Near the Roto House you find the Koala Hospital, so it is good to combine with a visit to my furry friends. Another attraction is the Tacking Point Lighthouse, where you can enjoy a wonderful view. The city also runs a historic route, which takes you -among others – to the St. Thomas Church. This is one of the oldest churches in Australia, so definitely worth a visit. Do not forget to visit the beaches! Port Macquarie has a lot of truly hidden gems.

Ontdek: Port Macquarie

Ontdek: Port Macquarie
© Kirsten Spooren

Where to eat and drink

Although it is a quiet coastal town, the port has a lot to offer. There are plenty of bars and nice restaurants. Port Macquarie is the perfect place when it comes to Fish & Chips. Tasty and fresh. I’ve eaten at Mike’s Seafoods. Get it at Mike’s and eat it at the beach, with your feet in the sand. Personally, I think that food in Australia is really expensive, so we often went for Asian food as you could eat there for under ten dollars. I have had a wonderful Laksa at Thai House Takeaway.  I have been living on Laksa in Australia, but this one was really extremely good (how I miss Laksa!). One evening we had something to celebrate, so things got more expensive. We chose for the Spanish restaurant Mi Casa. Again, the food was delicious and the owners were real Spaniards, so that was nice. It was expensive but it was worth it. I don’t know a lot of nice places to go for a drink, because there are plenty of trendy bars in Port Macquarie. We actually went out every night with a bottle of wine to the beach. Cheaper and of course you can enjoy the sunset.

Ontdek: Port Macquarie
© Philip Clifford

Ontdek: Port Macquarie

I wonder if there are more people who ever been to Port Macquarie? What are your experiences?

Picture above © Flickr cc Mike from aus

Leave a Reply