Ontdek: Newcastle upon Tyne I

Ontdek: Newcastle upon Tyne

Newcastle is niet de meest voor de hand liggende stad voor een citytrip. Meestal kiezen we toch eerder voor Rome of Parijs. Toch heeft Newcastle veel te bieden en deze ruwe diamant heeft mijn hart veroverd. Newcastle ontdekken is net daten. Een beetje awkward in het begin, nieuw en redelijk gesloten. Het is echt aftasten. Ik had ook eerlijk gezegd niet verwacht dat er een tweede date zou komen, maar die kwam er wel en gelukkig maar! Mijn tweede keer Newcastle was fantastisch. De stad openbaart zijn geheimen niet makkelijk, maar als je eenmaal wegwijs wordt in de vele straatjes en geschiedenis van Newcastle, dan zie je pas hoe geweldig deze stad is! Vol met hippe buurten, hotspots en bezienswaardigheden. Ontdek: Newcastle upon Tyne.

Een beetje geschiedenis…

Bij elke nieuwe stad lees ik eerst even zijn geschiedenis. Het verleden heeft een stad gevormd tot wat hij nu is, dus om een stad te leren kennen moet je eigenlijk ook zijn geschiedenis kennen. Daarom lees je hier kort de geschiedenis van Newcastle:

Elke geschiedenisnerd zal blij zijn met Newcastle. De stad heeft een rijk verleden, een verleden die nog steeds terug te zien is. Al 2000 jaar lang wonen er mensen op de plek waarop nu Newcastle staat. Zijn geschiedenis begint met een Romeinse nederzetting, genaamd Pons Aelius. De nederzetting bestond uit een fort, vlakbij de Muur van Hadrianus. De Muur van Hadrianus moest de grens aantonen van het Romeinse rijk. Veel van dit Romeinse verleden is terug te vinden in Newcastle en de directe omgeving. Na de Romeinen, heerste de Normandiërs over Newcastle en bouwde er een nieuw kasteel. Dit kasteel gaf de stad zijn naam: New Castle. Dit kasteel is nog steeds te bezichtigen. In de latere jaren werd Newcastle steeds meer een industriële stad, vooral de haven werd belangrijk. Nu is de stad vooral bekend dankzij voetbal (Newcastle United FC) en Geordie Shore (programma van MTV, wat voornamelijk over het uitgaansleven gaat. Een beetje zoals het Nederlandse Oh Oh Cherso). Geordie is trouwens de naam van de lokale bevolking.

Ontdek: Newcastle upon Tyne
Stukje van de Muur van Hadrianus © Kirsten Spooren

Wat te zien

Newcastle heeft veel bezienswaardigheden en soms weet je als toerist even niet meer waar je nu naar toe moet. Om Newcastle te leren kennen, vind ik dat je de volgende bezienswaardigheden gezien moet hebben. Ik vertel je een leuke route waarbij je de meeste dingen wel te zien krijgt:

Begin je Newcastle avontuur in de Quayside, de zuidelijke oever van de Tyne Gorge. Hier krijg je namelijk meteen een goed overzicht van Newcastle en kan je de beroemde bruggen bewonderen. De bruggen van Newcastle zijn erg bepalen voor het stadszicht. Persoonlijk vond ik de Gateshead Millennium Bridge, de Tyne Bridge en High level Bridge erg bijzonder en ik heb niet echt iets met bruggen. De High Level Bridge vond ik vooral bijzonder omdat het vanbinnen (het zijn twee verdiepingen) er uit ziet als een kerk. Ook hangen er (zoals in ongeveer elke grote stad tegenwoordig) love locks, of te wel liefdes hangsloten.

Ontdek: Newcastle upon Tyne
De High Level Bridge @ Kirsten Spooren

Loop daarna door naar de Castle Keep Black Gate. Dit is het kasteel waar ik eerder over vertelde. De route er naar toe is al heel mooi, want je loopt door smalle straatjes en kasteelachtige trappen. Ook passeer je het Bessie Surtees House, twee gebouwen uit de 16e eeuw. Aangekomen bij het kasteel kan je er voor kiezen om er in te gaan of het gewoon van buiten te bewonderen. Als je weinig tijd hebt en serieus wil shoppen, ga dan niet naar binnen. Wil je wat meer te weten komen over de stad en geschiedenis, dan is het wel echt een aanrader. Mooi kasteeltje met een fantastisch panoramisch uitzicht over de stad.

Ontdek: Newcastle upon Tyne
Castle Keep © Nick van Rookhuijzen

Na de middeleeuwse praktijken kan je het beste doorlopen naar Grey Street in Grainger Town. Grainger Town is in een wat meer Victoriaanse stijl gebouwd en heeft brede boulevards en statige huizen. Hier vind je het monument van Earl Grey (ja, van de thee). Grey Street loopt door tot de Northumberlandstreet. Dit is de straat om te shoppen! Gigantisch veel winkels, van grote bekende zaken, tot kleinere winkels. Na het winkelen heb je natuurlijk best trek, maar alles rondom de winkelstraat en Grey Street is best prijzig. Loop de Northumberlandstreet uit en je komt uit bij een kerk en de universiteit. Hier zit een fantastische geheime hotspot om te lunchen (Lees er morgen meer over).

Ontdek: Newcastle upon Tyne
Grey Street © Kirsten Spooren

Na de lunch kan je nog meer gaan shoppen, of je bezoekt de Chinatown. Dit is een aardige Chineese buurt, vlakbij het Newcastle United stadion (heb je die ook meteen gezien). Loop daarna richting de Grainger Street, waar je de Grainger Market vindt. Dit is een gigantische overdekte markt, met de meest uiteenlopende producten. Voor mij deed het aan als een typische Engelse markt en het is er heel fotogeniek.

Ontdek: Newcastle upon Tyne
Grainger Market © Kirsten Spooren

Natuurlijk zijn er veel meer bezienswaardigheden, zoals The Biscuit Factory, Seven Stories, Angel of the North en het Discovery Museum. Heb je wat langer de tijd? Bezoek dat de Muur van Hadrianus en zijn forten. Ik heb dit gedaan en het is echt een aanrader. Prachtige Romeinse overblijfselen in een mooi landschap (Northumberland wordt ook wel het Toscane van Engeland genoemd). Blogger Nick van Rookhuijzen plaatst vrijdagochtend een uitgebreide blog over de Muur van Hadrianus: Nickvanrookhuijzen.com

Morgen volgt hier deel II (ik ben weer eens lang van stof) over de leukste hotspots voor eten en drinken!

Kijk voor meer informatie over bezienswaardigheden op: NewcastleGateshead.com
Kijk voor meer tips over Newcastle op de blog van DFDS Seaways: Blog.DFDS.nl

 

5 Comments

Leave a Reply