Actief op stedentrip in Newcastle

Actief op stedentrip in Newcastle

Als ik van te voren had geweten hoeveel kilometer ik moest gaan fietsen, had ik het nooit gedaan. Mijn fiets staat altijd te verstoffen en heeft twee platte banden, dus nee: ik ben niet echt een fietser. Toch wilde ik tijdens mijn Newcastle-trip meer zien van de omgeving en met de fiets gaat het toch wel het gemakkelijkst, helemaal als je ook al geen rijbewijs hebt. Zo gebeurde het dus dat ik op een dag warme chocolademelk aan het drinken was in The Cycle Hub en mij voorbereide op een tocht langs de kust van Newcastle. Actief op stedentrip in Newcastle, dacht ik nog positief. Dit ging een mooie tocht worden.

Actief op stedentrip in Newcastle
Hier was ik nog blij!
Actief op stedentrip in Newcastle
Heerlijke warme chocolademelk bij The Cycle Hub

 

Kust van Newcastle

Toen ik nou eenmaal aan een warm drankje zat, kreeg ik een helm. Stomverbaasd keek ik onze gids aan. Een helm?! Dat was toch helemaal niet nodig? Ik was nou niet bepaald voorbereid op een lange fietstocht. Het zou ook maar twee uur duren, dus ik had een strakke spijkerbroek aan, een rode H&M jas en een handtas bij me. Niet heel erg actief dus. Een helm op mijn kop zag er dan ook totaal misplaatst uit, maar ach: that’s how they roll. Giechelend om de helm stapte ik dus op mijn fiets en daar gingen we hoor: naar de kust van Newcastle dus. We gingen een fietstocht maken van 16 km heen en 16 km terug (wat ik dus niet wist!!) vanaf The Cycle Hub (wat vlakbij de Gateshead Millennium Bridge) tot aan het plaatsje Tynemouth. Wat een prachtige fietstocht was dat zeg! Heen ging heel eenvoudig aangezien we wind mee hadden en we voornamelijk heuvel af gingen. Je fiets langs typische Engelse huisjes, met de rivier aan je rechterkant, naar Wallsend. Hier vind je een Romeinse fort en een stukje van de Muur van Hadrianus . Zoals de naam al verklapt, stopte (of begon) de muur hier. Nadat je door Wallsend bent gefietst, kom je uiteindelijk aan bij de kust en het eerste kustplaatsje. Een echt visserdorp. Wat een onwijs schattig dorpje. Kleine, stenen huisjes wisselen zich af met Engelse pubs en lokale vissersmarkten. Vanaf dit plaatsje fiets je langs de kust door naar Tynemounth, het volgende kustplaatsje. Tynemounth is ook weer onwijs schattig en heeft echt een prachtig strand (zie bovenste afbeelding). Hier staat ook een oud kasteel/fort, wat echt het bezoeken waard is als je tijd hebt. Toen wij er waren was hij helaas dicht. Na onze fietstocht hadden we natuurlijk een behoorlijke trek en besloten we te gaan lunchen bij Hugo’s at the coast, een prachtige Engelse pub met heerlijk eten.

Actief op stedentrip in Newcastle
Tynemounth © Kirsten Spooren
Actief op stedentrip in Newcastle
Kasteel van Tynemounth ©Nick van Rookhuijzen

Zadelpijn, zweet en tranen

Met een volle maag gingen we weer terug naar Newcastle. Het fietsen beviel mij wel. De heenweg was zo eenvoudig en heerlijk geweest, dat ik echt zin had in de terugweg. Je voelt hem natuurlijk al aankomen, maar zo leuk was de terugweg voor mij niet :-p Heen wind mee en heuvel af betekende natuurlijk voor terug wind tegen en heuvel op. Het ging al fout bij de eerste heuvel. Verzuring in mijn benen en ik kwam niet meer vooruit. Dat met windkracht 6 tegen. Ik kon niet meer en dit was pas de eerste heuvel! Terwijl ik helse pijnen leed en heel charmant rood aanliep, kon ik de omgeving toch nog wel waarderen. Wat een prachtig dorp is Tynemounth toch! De straat die heuvel op liep, had wel wat weg van San Francisco. Oké, terug naar mijn marteltocht. Terug fietsen was voor mij gewoon een hel. Elke heuvel deed zeer en ik kwam gewoon nauwelijks boven. Ik had de kracht er niet voor, dus ik rolde bij elke heuvel gewoon weer naar beneden. Op een gegeven moment – toen ik echt aan het huilen was van de wanhoop – kwam ik een metrostation tegen. Ik kon nu heel makkelijk met fiets en al gewoon de metro terug naar Newcastle nemen, maar zo ben ik niet. Wie a zegt, moet ook b zeggen. Verbeten fietste ik door, meeliften aan de arm van mijn lieve vriend als ik weer eens achteruit rolde. Heuvel op, beetje heuvel af, grotere heuvel op en weg geblazen door de wind. Deze fiets-noob heeft het maar wel mooi gehaald! Ik was super trots op mijzelf. Voor iemand die nog nooit meer dan 5 km gefietst heeft, had er ik zojuist gewoon 30 km opzitten!

Actief op stedentrip in Newcastle
Tynemounth © Nick van Rookhuijzen

Al met al vond ik het een prachtige fietsroute en de mannen van The Cycle Hub waren echt fantastisch. Wil je dus meer zien van Newcastle, fiets dan met The Cycle Hub mee want je komt echt langs mooie plekken. En als ik het kan, kunnen jullie het al helemaal ;-) (Ik heb daarna wel twee dagen flinke zadelpijn gehad hihi).

Ook naar Newcaslte? Bekijk mijn vorige posten over deze fantastische plek. Klik hier voor de overtocht, deel I en deel II

Related Posts

Bloglovin Bloglovin 12 december 2013
1ac92098-8b16-4950-9a5e-8c03e56d82dd_medium Aparte Citytrip: Poznan 9 mei 2014

Leave a Reply