Reizen in een boek

Reizen-in-boeken

Er zijn vele manieren om te kunnen ontsnappen aan het dagelijkse leven. Reizen is daar één van, maar er is niet altijd geld of tijd voor een reis. Om toch te kunnen reizen, lees ik boeken. En mijn boeken hebben altijd een reiselement, gemixt met wat geschiedenis. Ja, je kan reizen met een boek. Ik vertel je hieronder mijn favoriete boeken. Er zijn natuurlijk heel veel boeken waarin we kennismaken met een land, maar dit zijn de boeken die ik echt in mijn boekenkast heb staan. Ik hoop dat jullie ook tips voor mij hebben, want ik kan nooit genoeg boeken lezen!

Duizend schitterende zonnen – Khaled Hossen

Land: Afghanistan
Stad: Onder andere Kabul en Herat

‘Duizend schitterende zonnen’ neemt je mee naar Afghanistan. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die trouwt met een 45 jaar oude man, die een schoenenzaak bezit in Kabul. Op het moment van het huwelijk, vindt er in Kabul de Saur-Revolutie plaats.  Het thema van het boek gaat vooral om problematiek in Kabul op dat moment en hoe het is om daar te zijn als vrouw, helemaal van een strenge, wrede man. Khaled Hossen schrijft fantastisch en beschrijft zijn land als een verliefde dichter.

Reizen in een boek

Petit Anglaise – Catherine Sanderson

Land: Frankrijk
Stad: Parijs

‘Petit Anglaise’ was het pseudoniem van Catherine Sanderson, een Engelse blogger in Parijs. Ze schreef blogs over het dagelijkse leven, haar favoriete plekken en wat er gebeurde op haar werk en in haar relatie. Op een gegeven moment werd bloggen zo belangrijk, dat dit haar leven en haar werk koste. Het ging van kwaad naar erger. Op een hilarische manier schreef ze hier over en ook een boek. Het boek gaat over haar leven in Parijs en over het bloggen. De blogposten zitten er niet bij, die je kan weer lezen op haar website. Het is een heerlijk verhaal geworden over romantiek, Parijs en bloggen. Ook is het leuk dat het zo crossmediaal is. Na afloop heb ik haar blog gelezen en dat is echt super leuk omdat je dingen herkent uit het boek, maar dan nu met foto’s er bij.

Reizen in een boek

 

Die laatste zomer – Tatiana de Rosnay

Land: Frankrijk
Stad: Parijs en het eiland Noirmoutier

We blijven nog even in Parijs met ‘Die laatste zomer’. Een heerlijk, dramatisch boek over Antoine Rey, een zakenman in Parijs. Hij is sinds kort gescheiden en heeft twee onhandelbare pubers. Voor de verjaardag van zijn zus besluit hij haar mee te nemen naar het eiland Noirmoutier, waar zij vroeger als kinderen altijd op vakantie gingen. Hier komen ze veel te weten over hun familie en het mysterie van de dood van hun moeder. Een heerlijk mysterieus boek die je meeneemt door Frankrijk.

Reizen in een boek

Hartstocht in Toscane + De Florentijnse  bruid – Francesca Santini

Land: Italië
Stad: Landgoed La Befana in Toscane en Florence

Dit boek speelt zich af tijdens WOII in Italië. De mooie Sophia woont op het landgoed in Toscane, samen met haar vader. Als de oorlog uitbreekt, speelt La Befana een strategische rol en verzorgt Sophia (een zuster) de gewonde. Zo ook een Duitse soldaat, waarom ze verliefd wordt. Deze onmogelijke liefde zorgt voor heel wat drama op het Toscaanse landgoed. De omgeving wordt echt heerlijk omschreven en je komt echt in Toscaanse sferen. Ik wilde direct naar Italië vertrekken. ‘De Florentijnse bruid’ is eigenlijk het vervolg van ‘Hartstocht in Toscane’, maar gaat over de dochter van Sophia en speelt zich voornamelijk af in Florance. Deel twee heeft meer weg van een misdaadroman, maar het is een erg goed vervolg.

Reizen in een boek

Het geheime boek van Grazia dei Rossi – Jacqueline Park

Land: Italië
Stad: o.a. Mantua, Ferrera, Bologna, Rome en Venetië

Grazia dei Rossi is een dochter uit een Joodse bankiersfamilie, tijdens de Renaissance. Ze wordt verliefd op een knappe heer uit het geslacht van Gonzaga, een machtige en rijke familie in Italië en de heersers van Mantua. Door jodenhaat moeten ze vluchten uit Mantua en komen zo terecht in Ferrera en later Bologna. Grazia trouwt ondertussen met een invloedrijke joodse dokter en komt zo op verschillende plekken terecht, maar is haar prins van Gonzaga niet vergeten. Het is een prachtig verhaal en het brengt je langs verschillende Italiaanse steden en bezienswaardigheden. Ik wilde direct in het vliegtuig stappen. ‘Het geheime boek van Grazia dei Rossi’ is echt één van mijn favoriete verhalen.

Reizen in een boek

De Nacht van de schreeuw – Marjon van Royen

Land: Mexico
Stad: Voornamelijk Mexico-stad

Je kan veel zeggen over de gevallen journaliste Marjon van Royen en waarschijnlijk is het verhaal ook geheel verzonnen, maar dat maakt het boek er niet slechter op (als je het dus voor fictie neemt). Marjon van Royen zet zich neer als de heldin van het verhaal. Ze is journaliste in Mexico en vecht hier tegen de bizarre wetten van het regime, loopt – samen met alle journalisten daar – steeds gevaar en sluit bijzondere vriendschappen. Het is een prachtig verhaal waarin je het kennis maakt met het land, de mooie kanten en de slechte kanten. Het is echt een fascinerend boek, verhaal en land. Op haar website zie je ook bijhorende foto’s en verhalen.

Reizen in een boek

De historicus – Elizabeth Kostova

Land: Amerika, Turkije, Bulgarije, Amsterdam, Roemenië, Griekenland, etc.
Stad: Veel verschillende steden, maar de belangrijkste stad in het verhaal is Istanboel.

Als je van geschiedenis houdt, dan zit je goed met dit boek. Elizabeth Kostova neemt je mee naar de Balkan landen en hun legendes en geschiedenis. Het verhaal gaat over een jong meisje dat op een dag een geheimzinnig boek vind in de bibliotheek van haar vader. Haar vader is haar verplicht om haar over het boek te vertellen en neemt haar zo mee op een avontuur vol geschiedenis, legendes, mysteries en gevaar. Het is echt een boek waar je van moet houden, omdat er veel verteld wordt, verhaallijnen wisselen zich af en het is soms echt wel een beetje eng. Ook is het echt puzzelen: wat is er gebeurd, wie is te vertrouwen en wie is de…dader? Op het begin vond ik het erg verwarrend, maar het einde is echt wauw. Ik vond dit boek ook vooral zo goed omdat je veel over de Balkan geschiedenis leert. En ja, daar hoort Vlad Tepes ook bij *hinthint*

Reizen in een boek

Zoli – Colum Mccann

Land: Slowakije en Italië
Stad: o.a. Bratislava

Zoli is het verhaal van een jonge zigeunerin in Slowakije, net voor en tijdens WOII. In Slowakije moeten alle zigeunerkampen opgebroken worden en worden de zigeuners verplicht om in flats te wonen. Zoli is een dichter (hoewel het verboden wordt door haar kamp) en zo begint het avontuur. Zoli neemt je mee door Slowakije, naar Italië, waar ze uiteindelijk trouwt. Het is een heerlijk leesbaar boekje, vol avontuur, landen, tradities en landschappen.

Reizen in een boek

Verder kan ik jullie echt de boeken (ALLE haha) van Isabel Allende aanraden. Zij is mijn favoriete schrijfster en neemt je mee op reis naar Zuid- en Midden-Amerika. Heerlijke boeken zijn dat! Ik zal er een paar binnenkort uitlichten. Ook Dan Brown mag natuurlijk niet vergeten worden. Washington, Rome, Parijs, hij neemt je overal mee naar toe.

Wat zijn jouw favoriete (reis)boeken?

2 Comments

  • 17 februari 2014 at 17:00 — Reply

    1 (Engels) boek dat niet specifiek met (ver) reizen te maken heeft, maar eigenlijk over ons eigen volkje gaat is: The UnDutchables – an observation of the netherlands, its culture and its inhabitants. Als je wilt lachen over de Nederlanders en een betere kijk op je eigen volk wilt hebben is dit een aanrader. Ze beschrijven onze mentaliteit, dagelijkse dingen en andere volkstrekken zo grappig dat je voortdurend aan het lachen bent. Ik kocht het ooit op het vliegveld voor in het vliegtuig en heb er nog steeds geen spijt van. Hij is ook te koop bij Bol.com. Ik had de druk uit 2007, inmiddels is er alweer een nieuwe (2013).

    & Lonely Planet best in travel 2014 geeft mooie tips voor dit jaar! :)

    Turkse Vlinders blijft mijn favoriete ‘roman’ van Stine Jensen. Het gaat over een Turkse vakantieliefde.

  • 18 februari 2014 at 21:41 — Reply

    Bedankt voor de tips! Ik ben 100% booknerd dus altijd leuk om nieuwe tips te lezen. Mijn favo reisverhalen zijn Into the Wild van Jon Krakauer en Wild van Cheryl Strayed. Daarnaast Road to McCarthy van Peter McCarthy.

Leave a Reply