Nieuwjaarstradities in Europa

Nieuwjaartradities zlakfoto

Iedereen een leuk Oud & Nieuw gehad? Waarschijnlijk heb je je (net als ik) ongegeneerd volgepropt met oliebollen en een fles champagne soldaat gemaakt. Daarna zijn we met zijn allen de straat opgerend om naar het vuurwerk te kijken of het zelf af te steken. En 1 januari begon met een fikse kater zeker? Bij mij wel in ieder geval! (En dan heel hard roepen dat ik noooooit meer ga drinken…). Toch grappig hoe wij Oud & Nieuw vieren. Een kater zet je ook aan het denken, want ik vroeg mij plotseling af: hoe vieren andere landen in Europa Oud & Nieuw? Veel landen hebben echt super leuke en (super) vreemde nieuwjaarstradities. Ik ging opzoek en kwam met dit (kleine) overzichtje met een paar landen:

Duitsland

In Duitsland wordt Oud & Nieuw ook wel Silvester genoemd. De tradities met Oud & Nieuw zijn niet zo heel anders dan in Nederland, oliebollen en champagne zijn ze ook niet geheel vreemd. Ooit – lang geleden – had ik een vriendje in Duitsland, dus ik heb er een keer Silvester gevierd. Wat mij opviel is dat ze met de hele familie massaal naar de Britse komedie ‘Dinner for One’ kijken. Dit is een kort filmpje over een oude dame en een butler. De butler moet de plaats innemen van alle gasten en wordt steeds donkerder. In Engeland is deze komedie trouwens totaal niet populair, maar de Duitsers lachen om elke seconde. Ik vond het zelf niet zo grappig, maar ik vond het wel leuk om te zien hoe heel Duitsland voor de televisie staat te bulderen van het lachen. Ook doen ze met Silverster aan Bleigießen (loodgieten). Dan gieten ze wat lood in een kommetje water en het lood vormt dan een figuurtje. Hieruit zou je de toekomst kunnen lezen. Die van mij leek op de maagd Maria, maar ik ben nog steeds niet heilig verklaard en ik ben ook niet gelovig :P

Silvester in Freiburg © orestART
Silvester in Freiburg © orestART

Denemarken

Kijk niet raar op als een Deen met Oud & Nieuw gewoon met borden staat te gooien. Het hele jaar door verzamelen ze oude en ongebruikte borden en met oudejaarsavond gooien ze de borden tegen de huizen van hun vrienden. Heb je veel gebroken borden voor je deur liggen? Dan heb je veel vrienden! De Denen drinken met Oud & Nieuw ook champagne, in combinatie met een marsepeinen ronde cake.

 

Griekenland

Griekenland kent vele tradities met oudjaar. Een van de tradities is dat kleine kinderen de straat opgaan en oudjaarsliedjes zingen voor geld. In de avond maken ze een taart met amandelen genaamd Vassilopita. In de taart leggen ze een muntje (gewikkeld in aluminiumfolie). Na 12 uur, wanneer het vuurwerk gestopt is, snijden ze de Vassilopita open en geven ze iedereen een stukje. De persoon met de munt heeft geluk!

Vasilopita © futureshape
Vassilopita © futureshape

Rusland

In Rusland was het lang verboden om kerst te vieren, dus Oud & Nieuw werd een beetje de vervangen voor kerst en wordt zelfs nu nog soms uitbundiger gevierd dan kerst. Een traditie met Oud & Nieuw in Rusland is dat als de eerste bezoeker op 1 januari een man is, het een goed jaar wordt. Ook proberen de Russen geen schulden te hebben in het nieuwe jaar (iets wat ik ook altijd probeer :P). 

Spanje

Spanje (Nochevieja of Fin de Año) heeft een bekende traditie die de meeste van jullie wel kennen: het eten van 12 druiven voor 12 uur. Ook is het traditie om rood ondergoed te dragen voor geluk. Dat Duitse vriendje van toen, was half Spaans, dus ik ooit een setje van rood ondergoed gekocht. Dit heb ik eigenlijk elk jaar gedragen met Oud & Nieuw, behalve dit jaar :0 betekent dat dat ik dit jaar minder geluk zal hebben? Laten we hopen van niet. De familie waarbij ik verbleef (Spanjaarden dus) rookte ook een cigarillo. Dit was volgens hun ook een traditie in Spanje, maar op het web kan ik dit niet terug vinden. Misschien is het iets regionaals?

12 druiven voor nieuw jaar © chrisoakley
12 druiven voor nieuw jaar © chrisoakley

Schotland

In Schotland wordt Oud & Nieuw ook wel Hogmanay genoemd. In Edinburgh wordt één van de grootste en beroemdste Nieuwjaarsfeesten gehouden. Om 12 uur wordt er een kanon afgeschoten vanaf het kasteel van Edinburgh en daarna wordt er een grote vuurwerkshow gegeven. Een bekende traditie van Schotland is First-Footing, wat betekent dat de eerste persoon die bij je binnenkomt op 1 januari een cadeautje voor je mee moet hebben gebracht. Like!

Veel andere Europese landen vieren het net zoals ons kleine koude kikkerlandje: lot’s of champagne, friends, family and love!
Waar zou jij ooit Oud & Nieuw willen vieren? En ken jij nog een grappige traditie van een Europees land tijdens Oud & Nieuw??

 

 

 

 

6 Comments

 • 6 januari 2014 at 17:56 — Reply

  Wat een leuk artikel! Ik vind die Griekse gelukstaart wel wat :)

  • Kirsten (Author)
   6 januari 2014 at 19:58 — Reply

   Ik ook! Volgend jaar ga ik er een bakken^^

 • 6 januari 2014 at 20:13 — Reply

  Wat een leuk overzicht zeg! En doe mij toch maar Nederland met oud en nieuw. Ik hou graag aan bestaande tradities vast ;)

 • 7 januari 2014 at 13:40 — Reply

  Lekker vlot geschreven :)! Erg leuk om te lezen! Dat van die druiven lijkt me wel wat… ;)

 • 7 januari 2014 at 21:17 — Reply

  Wat leuk om dit te lezen! Ik was zelf in Brussel met Oud&Nieuw en vond het super om het nieuwe jaar in het buitenland te beginnen :)

 • lara
  29 december 2014 at 19:48 — Reply

  echt heel leuk om te lezen!
  wat wij hebben bedacht is dat we van al die tradities gaan zoeken op het internet en die dan ieder uur doen voor het nieuw jaar!!!
  bv. in Italië is het normaal dat de vrouwen rood ondergoed dragen dus dat doen we dan om 21:00 uur en om 22:00 uur doen we iets uit new york. ( allemaal geluksbriefjes schrijven, er confetti van maken en het geluk over iedereen heen gooien.) en zo ga je verder tot 24:00 uur. dan doen we wel een Nederlandse traditie.

Leave a Reply