Heetste en koudste plekken ter wereld

Heetste plek ter wereld2

Ik heb wat met extremen. De hoogste, de kleinste, de grootste, de langste en ook de koudste en het heetste. Op dit moment lees ik graag reisverhalen over extreem koude plekken en ik wil super graag een keer naar Alaska (de Yukon afgaan met een hondenslee staat zeker op mijn bucketlist). Ik ben altijd heel benieuwd hoe het lichaam reageert op extremen. Daarom onderzocht ik de heetste en koudste plekken ter wereld. 

Koudste plekken ter wereld

Als het zo koud is dat je adem ter plekke in ijspegels verandert, een auto bevriest en je 80 lagen kleding aan moet om warm te blijven: dan weet je dat het echt, echt, echt heel koud is. De koudste plek ter wereld is natuurlijk Antarctica met een 93,2 graden onder nul. De koudste plek ter wereld waar mensen wonen is Siberië, met 67,8 graden onder nul. Kan je je het voorstellen? Ik heb echt geen idee hoe koud dat wel niet is. Je moet het echt een keer beleven om je dit te kunnen voorstellen. Ik heb het al koud als het +5 graden is haha.

Maar wat is nu de koudste stad/dorp ter wereld? Helemaal met zekerheid is het niet te zeggen, maar Ojmjakon (Russisch: Оймякон) claimt het koudste dorp ter wereld te zijn. De temperatuur kan dalen tot 67,7 graden onder nul. Het dorpje ligt op een hoogte van 741 meter boven de zeespiegel en heeft 512 inwoners. Het dorpje is altijd in conflict met Tomtor, want dit gehucht claimt ook dat het het koudste dorp ter wereld is. Het ligt 30 km van Ojmjakon vandaan. Grappig weetje: het meetstation (om temperaturen te meten…) van Ojmjakon ligt in Tomtor. Dus helemaal ongegrond is Tomtor niet. Een andere plek waar het minstens zo koud is (of zelfs kouder) is Verchojansk, ook in Rusland. Mail Online schreef een mooi stuk over Ojmjakon (met bijzondere foto’s erbij).

Ojmjakon ©Maarten Takens
Ojmjakon ©Maarten Takens

Warmste plekken ter wereld

Hitte. Ik weet niet wat ik liever heb. Misschien wel de kou, maar als het een keer goed koud is in Nederland schreeuw ik weer om de zomer. Ik kan ook echt genieten van warme plekken en reis het liefst naar tropische oorden, maar eerlijk is eerlijk: ik kan niet goed tegen de zon. Door mijn blonde haar en lichte huid loop ik binnen een paar minuten een zonnesteek op (mijn aantal zonnesteken zijn niet meer op twee handen te tellen) en ik verbrand ongelooflijk snel. Ook kan ik slecht zweten, waardoor alle hitte naar mijn hoofd stijgt. In dat geval getij ik denk ik beter op koude plekken.

Maar goed, genoeg over mij. Wat is nu de warmste plek ter aarde? Ook dit is natuurlijk erg lastig te onderzoeken, want verschillende bronnen spreken elkaar tegen. Volgens Quest (wat toch wel gedegen onderzoekers zijn) is de heetste plek op aarde de De Dasht-e Lut-woestijn in het noordoosten van Iran. De temperaturen lopen daar op tot de 71 graden boven nul. Het heetste gedeelte van de woestijn heet Gandom Beryan, een plateau bedekt met zwart lava. Op een goede tweede plek staat El Azizia, een stad in Libië. De temperatuur kan hier oplopen tot 57,8 graden boven nul. Het is misschien wel het heetste dorp ter wereld. Wie hier nou wilt wonen? Nou, toch ruim 280 duizend mensen blijkbaar. Op de Questlijst staat Death Valley op de derde plek, maar de lijst is gemaakt in 2012 en volgens recentere lijsten staat de Amerikaanse woestijn ondertussen op nummer 1.

Death Valley © Pedro Szekely
Death Valley © Pedro Szekely

Op welke extreme plekken ben jij al geweest? Liever warm of koud?

Featured foto ©  Eric C Bryan

 

 

Related Posts

Koala3-©--spalti Port Macquarie Koala Hospital 7 februari 2014
Taschen Must have: Taschen’s reisgidsen 14 februari 2014

Leave a Reply