Winterse gerechten

Jonathan Kos-Read

Al gegeten? Ja? Goed zo, lees dan verder. Zo niet, dan kan je dit bericht beter later lezen. Nu de winter alweer voor de deur staat, komen de stamppotjes en snert weer tevoorschijn, maar wat eten ze in andere landen? Zie hier een lijst van – voor ons vreemde en misschien onsmakkelijke –  gerechten :)

!Note: dit bericht is niet voor tere dierenvriendjes en veel van de gerechten zijn verboden. Don’t try this at home!

Hákarl
Hákarl

Hákarl – IJsland
Een heerlijk IJslands gerecht, bestaande uit verrotte haai, dat maanden onder de grond ‘gerijpt’ wordt. Wordt voornamelijk gegeten tijdens het midwinter festival Þorrablót.

Smalahove_PerPlex
Smalahove

Smalahove – Noorwegen
Ook wel bekend als schapenkop. Deze delicatesse wordt gegeten met kerst in Noorwegen. Het is de bedoeling dat je de hele kop eet, met alles erop en eraan.

Cibreo – Italië

Cibreo
Cibreo

In Italië lusten ze er wel pap van. Deze saus is gemaakt van de hanenkam van de haan. Voeg daar ook het lever aan toe en wat eieren en je hebt een heerlijke warme maaltijd.

Salo_Roland Geider
Salo

Salo – Oekraïnië
In de winter kunnen we wel wat extra vet gebruiken tegen de kou. Dat dachten de Oekraïniers ook. Salo is namelijk het vet van de buik van de varken. Eet het rauw met een beetje peper, bak het of verwerk het in je chocolade.

Nozki
Nozki

Nozki – Polen
Tijdens een hongerwinter, werd alles gegeten, ook de poten van het varken. In Polen hebben ze daar hele maaltijd van kunnen bereiden: stukjes varkenspoot in gelei.

Muizen Stoofpot
Muizen Stoofpot

Muizen stoofpotje – Slovenië
Toch trek gekregen in een stoofpot? Probeer dan een stoofpot met muis, of nog beter: met de slaapmuis (Dormouse). In Slovenië zijn ze er dol op! Niet alleen hebben ze een lekker stoofpotje in de winter, maar ze gebruiken ook de vacht van het beestje.

Svartsoppa
Svartsoppa

Svartsoppa – Zweden
Letterlijk zwarte soep. Deze soep wordt gemaakt van ganzenbloed en wordt in Zweden gegeten op de vooravond van Sint Maarten.

Vleermuissoep
Vleermuissoep

Vleermuis soep – Thailand
Een warme soep gaat er altijd wel in! Hij wordt vooral gegeten Thailand, China en Guam en bevat een overheerlijke vleermuis of een vleerhond, drijvend in een bouillon van Thaise kruiden en fruit. Nomnomnom!

Vogelnestjessoep
Vogelnestjessoep

Vogelnestje soep – China
We gaan nog even door over de soepen, want wat is er nou lekkerder dan een warme soep op een koude middag? Deze soep wordt gemaakt van een vogelnestje, dat dik en plakkerig wordt door het warme water. In China eten ze deze soep al 400 jaar en het is één van de duurste soepen die er is.

 

Casu Marzu
Casu Marzu

Casu Marzu – Italië
Bij een goede rode wijn, hoort een lekker kaasje. In Italië hebben ze een echte delicatesse: Casu Marzu. Schapenkaas met levende maden. Je mag zelf kiezen of je de maden eruit plukt of het zo opeet. Eet smakelijk!

 

 

 

 

Wat is het meest vreemde gerecht dat jij hebt gegeten? Ken jij nog meer vreemde gerechten?

Related Posts

2677525820_f9e48be406_z Sprookjeskastelen deel I 2 december 2013
Actief op stedentrip in Newcastle Actief op stedentrip in Newcastle 14 maart 2014

Leave a Reply