#TBT: Memoires van een treinsteward

©Nickvanrookhuijzen

Nu het wat kouder wordt, wil ik sneeuw. Veel sneeuw. Helaas zullen wij geen witte kerst krijgen, maar in de Alpen ligt genoeg. Dit jaar geen tijd of geld voor een wintersportvakantie, maar gelukkig heb ik mijn herinneringen nog. Ooit, lang geleden, was ik een treinsteward op de nachttrein naar Oostenrijk, Frankrijk en Italië. In de winter gingen we met de trein alle populaire wintersportoorden af. Het was het leukste en zwaarste bijbaantje dat ik ooit heb gehad. 

Met de trein de Alpen in
Eigenlijk is de trein gewoon het mooiste vervoersmiddel om te reizen. Je trekt langs de meest mooie landschappen en je hebt alle tijd van de wereld om alles te bekijken. Ik ben gewoon gek op treinen (het zit hem ook in de naam….:P) en ik heb heel wat moois gezien tijdens mijn ‘carrière’ als treinsteward. Vrijdagochtend stap je de trein in en verlaat je het druilige Nederland, om op zaterdag heerlijk in de sneeuw te staan. Ik mocht niet skiën tijdens zo een weekend, maar boven op een berg staan was wel ok. Lunchen deden we natuurlijk traditiegetrouw met bier en schnitzel.

trein

 

4 uur slaap in een weekend
Het is echt een fantastisch bijbaantje voor een reiziger in hart en nieren. Elk weekend zat ik of in Oostenrijk of in Italië en Frankrijk. Mijn pauzes waren lang genoeg om wat van het dorpje te kunnen zien waar we stopte, het verdiende goed en het team van de trein was net zo gezellig als een knus dorp. Toch was het ook hard werken. Het werk was zwaar (eventjes 60 bedden opmaken) en lang. Een werkdag zag er zo uit: ‘s ochtends melden op de trein, bedden opmaken, rijtuig in orde maken en daarna gasten ontvangen. Drankjes rondbrengen, informatie verstrekken en andere stewardachtige taken. Om 1 uur ‘s nachts moest je je melden voor een briefing en dan kletste je nog gezellig na met een collega, want slapen wilde je niet. Een bed in een dienstcoupé is echt je ergste nachtmerrie, dus daarom bleef je vaak gewoon wat langer op. Tegen drieën ging je een keer naar bed, om vervolgens om 6 uur weer klaar te staan. Ik sliep soms in een weekend maar 4 uur. Je bent jong, dus het hoort allemaal bij de geweldige ervaring van steward zijn. Niet nodig om te zeggen dat mijn school er wel onder leed.

Ik op een berg

Door de trein heb ik fantastische landschappen gezien en als het kan, wil ik altijd wel met de trein reizen (Transsiberië Express staat dan ook bovenaan mijn bucketlist!). Hoe reis jij het liefst? Ben jij wel eens met een (nacht)trein door het buitenland getrokken?

#TBT wordt een terugkerende blog over mijn (te)gekke baantjes in het buitenland. Foto’s zijn gemaakt door ©Nick van Rookhuijzen

5 Comments

 • 22 december 2013 at 15:40 — Reply

  Wat een leuk stuk! Wauw! Ik heb zelf meerdere keren met de trein gereisd maar beide was geen succes helaas; omdat het nachttreinen waren!
  Ik ben toen ik 16 was met een vriendinnetje met de trein naar Milaan geweest, drama, geen oog dicht gedaan en mezelf vervloekt dat we hiervoor gekozen hadden haha.
  In Indonesie zijn we ook met de nachttrein geweest, was ook verschrikkelijk. We baalden ook heel erg omdat we juist graag (wat jij ook zegt) overdag hadden willen reizen zodat je meer van de natuur ziet! Ik hou juist heel erg van het ‘chille’ aan treinreizen maar ik zou nooit meer de keuze maken om snachts te gaan reizen!

  Als je het leuk vind ben je bij deze van harte uitgenodigd om mee te doen aan mijn linkparty! In mijn linkparty kun je reclame maken voor de 3 leukste artikelen die je afgelopen week geschreven hebt, inclusief een foto én een link naar jouw blogjes!! Tof toch?!

  Zou het gezellig vinden als je mee zou doen! Fijne zondag, liefs XX

  • Kirsten (Author)
   23 december 2013 at 15:16 — Reply

   Hi Rosie,

   bedankt voor je reactie :) super leuke blog heb jij zeg!
   Jammer dat jou ervaringen met nachttreinen niet zo leuk zijn. Niet slapen is ook wel echt een ding voor de meeste nachttreinen. Meestal hangt het er ook vanaf hoeveel je ervoor betaalt. Met de nachttrein naar Oostenrijk heb je bijvoorbeeld vier opties om te reizen. Het goedkoopste is een zitplek (waar je dus echt niet slaapt), daarna heb je een coupé met zes personen (wat ook nog wel voor slapeloze nachten wilt zorgen), dan heb je een coupé met vier personen, wat echt al een stuk beter is en dan heb je nog de luxe rijtuigen, waarbij je een coupé alleen hebt en het bed is net zo goed als ieder ander bed. Ik sliep er in ieder geval altijd heerlijk :D Mocht je ooit met de trein naar Oostenrijk gaan, hou er dan sowieso rekening mee dat je weinig slaapt (als je dus goedkoop reist), want er is vaak ook een après-ski bar aanwezig waar je helemaal los kan gaan haha ;)

 • Lizzy Jane
  27 januari 2014 at 17:45 — Reply

  Hai Kirsten,

  Ik was op zoek naar verhalen over treinstewards van de skitrein. Ik kwam gelukkig jou verhaal tegen. Zou je me wat meer kunnen vertellen over het werken als treinsteward? Is het namelijk zo dat je echt elk weekend moet werken?
  Mij lijkt het erg leuk werk en het werk past ook zeker bij me, maar weet niet of ik elk weekend kan werken haha!
  Ik hoor graag van je!
  Groetjes,
  Lizzy

  • Kirsten (Author)
   29 januari 2014 at 18:44 — Reply

   Hoi Lizzy,

   Wat leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen :) Ik vond het werken op de skitrein erg leuk, maar ook zwaar. Het is niet zo dat je elk weekend moet werken. In het begin vul je een rooster in. Meestal is het twee keer per maand. Als je het een keer wat drukker hebt, kan je altijd natuurlijk nog proberen vrij te vragen. Er werken voornamelijk studenten, dus die kunnen ook niet altijd elk weekend.

   Als je nog meer vragen hebt, mag je mij altijd mailen ;)

   Kirstenspooren@gmail.com

   Groetjes,

   Kirsten

Leave a Reply