Sprookjeskastelen deel II

Lies Thru a Lens

Eergisteren las je hier over mijn favoriete sprookjeskastelen. Dit was een top-5 van kastelen waar ik al was geweest, maar er zijn natuurlijk nog veeeeeel meer mooie kastelen. Welke ik nog heel graag wil bezoeken? Lees hier mijn top-5 bucketlist van sprookjeskastelen:

Burg Hohenzollern – Duitsland

Burg Hohenzollern © Jim Trodel
Burg Hohenzollern © Jim Trodel

De vele torentjes en de locatie boven op een berg, doen mij echt denken aan een sprookjeskasteel. Burg Hohenzollern werd gebouwd voor het vorstengeslacht Hohenzollern en het is een aantal keer verwoest geweest. Het huidige kasteel is in neogotische stijl gebouwd. Tegenwoordig is het kasteel nog steeds in het bezit van de familie Hohenzollern, maar je kan het wel bezichtigen. Wat vooral mooi aan dit kasteel is, is het authentiek bewaarde interieur en kunstcollectie. Waan je terug in de tijd van prinsen, ridders en jonkvrouwen!

Burg Eltz – Duitsland

Burg Eltz © Isaac Wedin
Burg Eltz © Isaac Wedin

Duitsland stikt echt van de mooie kastelen. Misschien moet ik maar gewoon een roadtrip door Duitsland gaan maken, langs alle kastelen :) Een van mooiste en bijzonderste woonburgen van Duitsland is toch wel Burg Eltz. Het kasteel ligt in de plaats Wierschem en is sinds 1157 de woonplaats van de graven van Eltz. Elke graaf bouwde er een nieuwe vleugel aan en daardoor is er 500 jaar lang aan dit kasteel geknutseld. Hierdoor bestaat het kasteel uit verschillende bouwstijlen, van middeleeuws tot aan renaissance. Het is er een doolhof van (woon)torentjes en ook binnenin is het bijzonder. Hier kan je verschillende adellijke woonculturen door de eeuwen heen bewonderen.  Er is ook een schatkamer vol met – het woord zegt het al – schatten. Doe mij maar een woontoren in dit kasteel!

Kasteel van Carcassonne – Frankrijk

Carcassonne © Roger Wollstadt
Carcassonne © Roger Wollstadt

De citadel  van Carcasonne (ja, zo heet ook een bordspel) is eigenlijk meer een stad in een stad. Het is het mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa. In de ommuurde vesting wonen nu nog 150 mensen en er is een school en een postkantoor. In de citadel staan ook de meeste bezienswaardigheden, zoals mooie kerken en de burcht van de Katharen. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de foto’s zien er echt fantastisch uit! Hier wil ik wel heel graag heen! In de tussentijd ga ik de boeken van Kate Mosse lezen; die spelen zich namelijk af in Carcasonne.

Kasteel van Bonjnice – Slowakije

Kasteel van Bojnice © Stanislav Ochotnicky
Kasteel van Bojnice © Stanislav Ochotnicky

Dit is een heel bijzonder kasteel. Misschien wel het meest sprookjesachtige kasteel uit dit rijtje. Het kasteel is ook meerdere keren de set geweest voor verschillende films. Origineel was het een houten fort, maar door de eeuwen heen werd er door verschillende graven en prinsen aan geknutseld, tot dat het zijn romantische uiterlijk kreeg. Het kasteel is nu te bezoeken en er worden ook verschillende festivals gehouden, zoals het Castle Fairytail festival en de International Festival of Ghosts and Spirits. Er ligt ook een prachtig park om het kasteel heen, met verschillende soorten bomen. Een van de oudste bomen van Slowakije staat er ook; The King Matthias Linden Tree, een Lindeboom van 700 jaar oud. Bij het kasteel ligt ook een dierentuin, wat ook meteen de best bezochte dierentuin van Slowakije is.

Kasteel Bran – Roemenië 

Bran kasteel © Luke Addison
Bran kasteel © Luke Addison

Ik ben echt dol op de Slavische geschiedenis en legendes, helemaal na het lezen van ‘De Historicus’ van Elizabeth Kostova. De Historicus gaat voornamelijk over de vertellingen van Roemenië en dan vooral over graaf Dracula. Ik heb wat met vampieren (True Blood!), maar ook met de geschiedenis van Vlad Dracula en het verhaal zoals verteld door Bram Stoker. Vlad de Spietser (Dracula) heeft in vele kastelen gewoond, maar nog nooit in kasteel Bran. Hij heeft hem alleen belegerd, maar Bram Stoker liet zijn personage er wonen en vandaar dat kasteel Bran nu gezien wordt als het kasteel van Dracula. Er is ook een museum gewijd aan Dracula, in het kasteel.  Het kasteel ziet er zelf helemaal niet griezelig uit (wat je wel zou verwachten van een Dracula kasteel), maar juist mooi en sprookjesachtig.