Ontdek: Mithymna

307592_2253630575498_8015402_n

Buiten wordt het steeds kouder, maar ik verkeer nog eventjes in Griekse sferen. Ik was mijn foto’s van Griekenland eventjes aan het bekijken en eigenlijk verdient het dorp Mithymna (Molyvos) in Lesbos wel een blogje, want wat is dat een prachtige plek zeg!

Lesbos staat een beetje bekend als een partyeiland en dit klopt ook wel als je in de stad Petra verblijft, maar verder is het eiland vooral historisch erg interessant. En dan vooral Mithymna. Het dorpje ligt vlakbij Turkije (binnen een half uur met de boot ben je er) en heeft uitzicht op de oude stad van Troje. Wat vooral opvallend is aan Mithymna zijn de natuurstenen huizen en de kleine straatjes, die romantisch omhoog kronkelen naar de eeuwen oude burcht. Het dorp is tegen een heuvel opgebouwd en heeft een super schattig vissershaventje, waar je ook meteen de meeste restaurants en bars vindt. Voor geschiedenisnerds zoals ik, is er genoeg te doen, maar ook als je van een strandvakantie houdt zit je hier goed. Wat ik vooral erg waardeer aan Mithymna is dat er niet zomaar gebouwd mag worden. Mithymna is één grote archeologische site en voor er gebouwd mag worden, moet eerst de grond onderzocht worden. Daarom zie je hier geen lelijke flatgebouwen of hotels.

Mithymna
Mithymna
De straatjes
De straatjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat te doen:

Zoals ik al zei, Mithymna is perfect voor geschiedenisliefhebbers of aspirant/wannabe archeologen. Volgens de mythe werd Lesbos voor het eerst bewoond door de Pelasgen. De dochter van koning Makara (Mithymna) trouwde met de held Thessalus en hij gaf het dorpje de naam van zijn vrouw. De Ottomanen hebben het dorp ook nog bezet en noemde het Molivo, waar de naam Molyvos vandaan komt. Er is veel te doen in Mithymna, maar de volgende activiteiten kan ik echt aanraden:

 • Wat meteen opvalt aan het dorpje is de gigantische burcht op de top van de heuvel. Oorspronkelijk zou het zijn veroverd door Achilles tijdens de Trojaanse Oorlog.  De burcht is te bezoeken en de wandeling naar de top is het ook waard.
 • Strandliefhebbers kunnen hier prima terecht. Het strand is alleen wel van kiezels en niet van zand, maar overal staan strandbedjes. Vooral de zonsondergangen zijn erg bijzonder vanaf het strand.
 • Kan je – net zoals ik – niet stilliggen? Ga dan snorkelen. Vanaf de haven kan je geweldig snorkelen, met de meest prachtige onderwater vergezichten. Als je iets dieper wil snorkelen, ga dan mee op de barbecueboot, grote kans dat je nog wat ruïnes en oude vazen onderwater ziet!
 • Bekijk ‘s avonds een film in de open lucht bioscoop. Films in het Engels!
 • Maak een wandeling door de kronkelstraatjes! Niet alleen kom je de meeste leuke restaurants en winkels tegen, maar de ouderen van Mithymna vinden het ook nog eens gezellig als je langs komt lopen. Ook ontmoet je meteen alle katten van het eiland.
 • Mithymna ligt ook best centraal. Huur een scooter en bezoek de naburige dorpjes, neem een kijkje in de prachtige hoofdstad of bezoek het versteende woud. Hier staan 15 miljoen oude versteende bomen en het is een fantastisch vulkanisch maanlandschap.

 

Het versteende woud
Het versteende woud
Het strand
Het strand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar te eten/drinken:

Er zijn echt honderden prachtige tentjes in Mithymna, waar je lekker en goedkoop kan eten of drinken. Breng vooral een bezoekje aan de haven voor verse vis en een prachtig uitzicht. Ik heb niet elk restaurant/bar kunnen testen, maar dit waren mijn favorieten:

 • The Octapus. De naam zegt het al, hier kan je heerlijke calamaris eten. Het eten is er goedkoop, het uitzicht heerlijk en het eten is er goed. De bediening is ook aardig. Ik heb hier geluncht en verschillende mezzes geprobeerd. Vooral de omgeving is heel mooi, omdat je direct in de haven zit.
 • Molyvos Stars. Dit restaurant ligt wat meer de heuvel op, waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over de haven (zie hoofdfoto). Het eten is hier fantastisch, vooral de gebraden sardientjes. De prijzen zijn ook goed in verhouding met wat je krijgt. De bediening was erg vriendelijk en toen wij afgerekend hadden, kregen we nog eens een bord baklava! Altijd lekker natuurlijk.
 • Tropicana. Hier kan je echt fantastisch lunchen. Je zit op een klein pleintje, in de schaduw van olijfbomen. Het is hier ook lekker lunchen als je eens gewoon brood wilt ;)
 • Congas beachbar. Wat een heerlijke sfeer hangt hier. Alsof je op een tropisch eiland beland bent, met palmbomen en rieten daken. Congas is vooral een cocktailbar waar je de meeste aparte creaties kan uitproberen en tot ‘s avonds laat kan dansen.
 • Ga de straat op! Als het donker is, komt Mithymna pas echt tot leven en er is van alles te doen in de haven. De meeste locals genieten gewoon op straat van hun drankje. Dus fles rosé erbij en live it like a local! Proost.

 

297817_2253629415469_7467739_n
The Octapus
302043_2253641295766_5825067_n
Lekker eten

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s: 

304815_2253627895431_4502412_n 307930_2253718617699_186736_n

 

 

 

 

 

 

 

 

311667_2253627495421_809935_n 320701_2253656856155_7839281_n

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Stilte voor de storm Stilte voor de storm 14 april 2014
Venetië © josef.stuefer Ontdek Venetië vanuit de camping! 12 februari 2014

Leave a Reply