Vlotvaren op de Klarälven – Back to nature op je eigen vlot

Buro ScanBrit

Daar zit je dan. De mist trekt langzaam op en een waterig zonnetje laat zich zien. Een bever zwemt voorbij. Je drinkt een kop koffie en kijkt om je heen.  Je bent in Zweden, op de rivier Klarälven om precies te zijn. Op een zelfgebouwde vlot met een tentje erop. Je hebt al 17 kilometer erop zitten en nog 35 te gaan voor je je eindbestemming bereikt. Of misschien vaar je wel door naar Noorwegen? Het kan allemaal. Het is jouw vlot en jouw avontuur. Nu maar eerst even een visje vangen, want anders heb je geen eten voor vanavond.

VlotvarenZweden CREDITS Buro ScanBrit (1)Zweden staat bekend om zijn rivieren en meren en op nummer één van outdooractiviteiten staat kanoën. Maar je kan zoveel meer doen in Zweden! Neem dus bijvoorbeeld het vlotvaren. Je vaart een week over de rivier Klarälven (de langste rivier van Scandinavië, midden Zweden) en slaapt op je vlot of ergens langs de rivier. Het vlot heb je ook zelf gemaakt. Aan het begin van je reis, onder begeleiding van een instructeur.  De reis begint in Gunnerud, in Värmland, waar je informatie krijgt over de reis en waar je de eerste nacht verblijft. De volgende dag word je met de bus naar Branasäng gebracht, waar je je vlot gaat bouwen. Het vlot bestaat uit ronde houten vlot palen, die je in een aantal lagen over elkaar legt, boven op het vlot komt een driehoekige tent te staan met daarin matrasjes en een proviandkist. Peddels zijn ook aanwezig, maar je kan je ook mee laten voeren door de stroming. Na het bouwen ga je het water op en kan het avontuur beginnen. Je vaart voornamelijk langs bosrijk gebied, met uitgestrekte heuvels en hier en daar een inham in de rivier. De rivier is behoorlijk breed, maar niet heel diep. Net diep genoeg om niet vast te kunnen lopen. De reis duurt acht dagen en je eindigt weer in Gunnerud.

De bedoeling van deze reis is dat je kennis maakt met Zweden op haar mooist. Terug naar de natuur. Mobieltjes, internet en televisie zijn niet meer belangrijk. Vissen voor je avondeten, zorgen dat je tent droogt blijft en navigeren, dat zijn de hoofdzorgen. Ergens een vuurtje maken om te kunnen eten en warm te worden, overleven. Gelukkig is het niet alleen maar afzien. Tijdens de tocht kan je natuurlijk zwemmen, zonnen, boeken lezen of eropuit met je eigen kano die bij het vlot zit. ’s Avonds open je een wijntje en geniet je van het vuur onder de nachtelijke sterrenhemel. Het avontuur zit hem in het overnachten op je vlot, of ergens wild in de natuur, maar als je wilt zijn er ook genoeg campings langs de route. Daar kan je een tent neerzetten of een hut huren. Ook hoef je niet bang te zijn dat je verhongerd tijdens de tocht. Als je geen vis wilt vangen, of behoefte hebt aan wat anders, dan zijn er genoeg dorpjes langs de rivier voor wat boodschappen. Ook krijg je een proviandkist mee, vol met voedsel voor ontbijt, lunch, diner en snacks. VlotvarenZweden CREDITS Buro ScanBrit (3)

Vlotvaren is een inspannende activiteit en kan niet alleen gedaan worden. Er moeten minstens twee volwassenen op het vlot aanwezig zijn. Deze reis is heel geschikt voor families, maar hou er rekening mee dat het zwaar kan zijn. Kleine kinderen meenemen is niet aan te raden. Voor een week vlotvaren betaal je (exclusief vlucht) €329 euro. Een autoreis naar Gunnerud is ca. 850 km. Vliegen kan ook. De makkelijkste manier is om te vliegen via Oslo en daarna nog drie uurtjes te rijden. Een vliegticket naar Oslo kost ongeveer €100 euro. Het vlotvaren wordt aangeboden door www.buroscanbrit.nl

Credits foto’s: Buro Scanbrit
Tekst in opdracht voor Columbus Magazine

Related Posts

Inspiratie: when you survive bucketlist Inspiratie: When you survive bucketlist 24 december 2013
Beieren Waarom Beieren zo geweldig is 12 januari 2014

Leave a Reply