Arosa-Lenzerheide: twee dorpen, één skigebied / Snowplaza

AvondArosa (origineel) - Graubunden toerisme

Hoog boven de wolken tuur ik het dal in. Onder mij ligt Arosa, nog half verscholen onder een deken van dichte nevel. Achter mij ligt Lenzerheide. Het dorp zelf zie ik niet, daarvoor zijn de bergen te hoog en de mist te dik, maar ik moet maar op mijn gids vertrouwen. We staan bij de nieuwe kabelbaan die in december opengaat. Hierdoor worden de twee dorpen met elkaar verbonden en ontstaat er een superskigebied. Het grootste in Graubünden, met meer dan 200 km aan skiplezier. Vanaf december is het niet meer Arosa of Lenzerheide, maar Arosa-Lenzerheide. Toch hebben de twee dorpen een totaal verschillend karakter en wordt het misschien nog een moeilijke keus of je dit jaar in Arosa of Lenzerheide wilt verblijven.

Zoek de verschillen
Wil je meer doen dan skiën en ook uitstapjes maken naar andere dorpen? Dan is Arosa waarschijnlijk niet zo geschikt voor je. Arosa ligt afgezonderd in een dal, zonder doorgaande weg. Om Arosa te bereiken moet je eerst 360 haarspeldbochten overleven (wel leuk voor adrenalinejunks of Top-Gear) of een uur met de trein naar Chur (hoofdstad van Graubünden). Niet een heel gemakkelijke plek om te bereiken dus. Het voordeel hiervan is wel dat het dorpje zeer rustig is, dankzij het gebrek aan doorgaand verkeer. De bergen om Arosa heen geven het gevoel dat je inderdaad op een eindstation bent aangekomen. Weg van alle stress en hallo schone lucht! Lenzerheide daarentegen voelt levendiger aan, juist dankzij een doorgaande weg. Veel dagjestoeristen uit Zurich (ligt hier 1½ uur rijden vandaan) komen en gaan. In de winter is het hier altijd druk en gezellig. Ook kan je vanuit Lenzerheide eenvoudig andere dorpjes ontdekken of een middagje naar Chur gaan.

Kerk Arosa

Verboden te trouwen
Als je meer van het ‘bergdorp’ gevoel houdt, dan valt de keuze waarschijnlijk op Arosa. Het Zwitserse dorpje ontstond al in 1300 en in het oude gedeelte van Arosa (Innerarosa) zien we daar nog veel van terug. Denk aan de typische Zwitserse bergchalets, oud en donker geworden door de vele jaren heen. Ook staat er een oud kerkje, heel idyllisch boven op een heuvel. Het Bergkirchli geeft Arosa een pittoresk uiterlijk. Veel toeristen besloten daarom ook spontaan om er te gaan trouwen, maar helaas is de priester het zat om toeristen te ontvangen voor het ja-woord in zijn kerk. Mocht je toch trouwneigingen krijgen en dit in Arosa willen doen, dan kan dat in de kerk gelegen in het centrum. Tegenover de kerk – op een andere heuvel – staat het Heimatmuseum. Dit is het oudste huis van Arosa en sommige kamers zijn nog net zo ingericht als toen. Een aardige oude dame geeft je er graag een rondleiding. Lenzerheide is een ‘nieuwer’ dorp en is uitgegroeid tot een echte vakantieplek. Heerlijk gelegen aan een meer, veel zon op de pistes en de bereikbaarheid zorgt ervoor dat Lenzerheide al snel populair is geworden bij de stadsmensen, die er eventjes tussen uit willen. Lenzerheide voelt op dit moment aan als het nieuwe St. Moritz, maar dan zonder het ‘zien en gezien worden’. In Lenzerheide komen de ‘rich en famous’ om te genieten van de rust en onbekendheid, maar ongemerkt begint Lenzerheide een mix te worden van glamour en een klassiek skidorp.

Met de zon mee skiën
Over skiën gesproken. Arosa en Lenzerheide worden misschien dan wel één skigebied, toch biedt elk dorp andere voordelen als het om skiën of snowboarden gaat. Arosa heeft aan zijn kant 70 km aan pistes en 40 km aan freeride afdalingen. Voor freestylers is er een speciaal funpark en een nieuwe halfpipe. Arosa is een echt traditionele familiebestemming. Er is een speciale Junior club waar de allerjongsten kunnen leren skiën en waar verschillende activiteiten worden gehouden. Ook is het skigebied van Arosa wat kleinschaliger. Het is echt een aanrader voor beginners of gezinnen met kinderen. De kinderen blijven lekker bij de Junior club, terwijl pa en ma de uitgebreide pistes van Arosa-Lenzerheide uitproberen. Het skigebied van Lenzerheide is wat groter en heeft ook wat meer zwarte pistes en off-piste mogelijkheden. Hier wordt vaak de Audi FIS Ski wereldcup gehouden. In Lenzerheide kan je letterlijk met de zon mee skiën, ’s ochtends aan de ene kant van de berg en ’s middags aan de andere kant van de berg. Wat wel leuk om te doen is in Lenzerheide, is het Early Bird skiën. Om 6:30 gaat de eerste lift al open en bovenaan de berg kan je de zon zien opkomen, daarna krijg je een enorm ontbijt, om vervolgens de dag te beginnen met een skitocht.

Skigebied Lenzerheide kant

Een plek voor Foodie’s
Na het skiën wil je natuurlijk ook lekker eten. Ben je een echte foodie, dan is Lenzerheide iets voor jou. Hier focussen ze zich heel erg op de gastronomie. Zo heb je de Heidi-Stübli, een restaurant van Hotel Lenzerhorn. Hier serveren ze traditionele, lokale gerechten in een sfeervolle omgeving. Een echte must-go in Lenzerheide is de Alphütte Fops, een bergrestaurant waar je lokale gerechten kan eten, zo bij de boer vandaan. Het uitgaansleven van Lenzerheide is ook leuk. Je vindt hier geen après-ski zoals in Oostenrijk, maar er zijn wel een paar leuke barretjes en ’s avonds komt het hier pas echt tot leven. In Hotel Kurhaus (een soort van chique hipster/backpack hotel) vind je de Cinema Music Club, waar tot in de late uurtjes kan worden gedanst. In de lounge van dit hotel kan je goedkoop biertjes drinken. In Arosa kan je ook erg goed eten en het nachtleven is er ook niet verkeerd. Dit is misschien wel mede dankzij drie jongens, die de droom hadden om Arosa wat meer als een ‘jongere’ bestemming neer te zetten. Ze begonnen een restaurant en een nachtclub.

Alphütte Fops

Overdag een dorp, ’s nachts een stad
“In de winteravonden wordt Arosa een stad, omdat alle stadsmensen dan hierheen komen,” zegt Flo Weiler, één van de eigenaren van restaurant Aifach, die het runt samen met zijn goede vriend Mark. Sascha (de derde vriend) bezit de nachtclub Raum. Het restaurant gaat uit van het concept ‘te gast bij vrienden’ en de sfeer in het restaurant is ook zo. Het uiterlijk van het restaurant en het eten zijn hip en modern, heel anders dan dat je in Arosa zou verwachten. In de winter moet je wel reserveren, want het is er altijd vol. Voor een lunch in Arosa is het ‘360 graden restaurant’ op de Weisshorn echt een aanrader. Je ziet er niet alleen 400 bergtoppen, maar ze hebben er ook nog eens een bakkerij – de hoogste van Europa.

Nieuw, nieuwer, nieuwst
Dankzij het nieuwe skigebied wordt er volop gebouwd en komen er steeds meer nieuwe restaurants en hotels bij. Zo komt er in Lenzerheide een nieuw restaurant, bij de nieuwe kabelbaan en opent de Priva Alpine Lodge binnenkort zijn deuren. Dit is een gigantisch resort met nieuwe appartementen, waar in alle behoeftes van de skiër wordt voorzien. In Arosa denken ze wat meer vooruit: restaurant Aifach is gebouwd met het nieuwe skigebied in het achterhoofd.

Restaurant Aifach

Met dank aan:
Graubünden Toerisme
SWISS International Airlines: Swiss International Air Lines vliegt 4x dagelijks van Amsterdam naar Zürich v.v.
Zwitserland Toerisme
Swiss Travel System

Dit artikel is geschreven voor www.snowplaza.nl en gepubliceerd in twee delen: deel I en deel II