Kuala Lumpur door de ogen van de locals / Columbus Magazine

SFEERBEELD_SkylineKualaLump

Lange tijd was de hoofdstad van Maleisië het ondergeschoven kindje onder de Zuid-Aziatische metropolen. Aan die reputatie lijkt een einde te komen – een levendige mix van Maleisiërs, Chinezen, Indiers en expats zetten Kuala Lumpur op de kaart met culturele en culinaire topattracties. Waar moet je naartoe? Drie locals delen hun insider tips.

De favoriete plekken van … Benedict Lourdesamy

Leeftijd: 52 jaar
Werkt: als ecotoerismegids bij www.toursbylocals.com
Woont: Pentaling Jaya

‘Ik woon zelf in Petaling Jaya, een buitenwijk van Kuala Lumpur. Als je van Maleisisch, Chinees en Indiaas eten houdt, dan zit je hier goed. Om zo veel mogelijk keukens uit te proberen, bezoek je de PJ pasar malam (avondmarkt). Verschillende eettentjes lokken je met de heerlijkste gerechten en bij marktkraampjes koop je exotische vruchten, zoals de stekelige doerian.’

Foto door: Amber de Bruin

‘Als ik niet eet bij een kraampje op straat, dan ga ik het liefst naar het Coliseum Café . De plek stamt uit de jaren twintig en is daarmee een van de oudste restaurants van de stad. Hier krijg je voornamelijk goede westerse maaltijden – schuif aan voor onder andere de beste steak in Kuala Lumpur!’ Coliseum Café, Jalan Tuanku Abdul Rahman 100, 26926270.

Love it or hate it, maar winkelen in Kuala Lumpur draait om enorme shopping malls, de een nog extravaganter dan de ander. Persoonlijke favoriet is Pavilion KL , waar je niet alleen de gebruikelijke westerse winkels vindt maar ook Maleisische en regionale merken als het hippe moslimmodehuis Hajaba.’ Pavilion KL, Jalan Bukit Bintang 168, 21188833, www.pavilion-kl.com

 ‘Om de drukke stad te ontvluchten, zoek ik verkoeling in de Lake Gardens . Dit is het grootste park van de stad, met sfeervolle negentiende-eeuwse architectuur en onder andere een orchideeëntuin, hibiscustuin en planetarium. Vooral de meren, waarnaar het park is vernoemd, zijn een verademing.’ Lake Gardens, Jalan Parlimen, 26934132.

Frangipani

 ‘Als ik iets te vieren heb – of me echt een keer wil laten verwennen – reserveer ik een tafeltje bij Frangipani. In dit stijlvolle, intieme restaurant laten de koks zich vooral door de Franse keuken inspireren. De foie gras is hemels!’Frangipani, Jalan Changkat Bukit Bintang 29, 21443001, www.frangipani.com.my 

‘Dakterrassen zijn een bijzonder populair uitgaansfenomeen in Kuala Lumpur. Je hebt ze in alle soorten en maten, maar ik ben fan van de SkyBar, dat hoort bij het hippe Traders Hotel. De bar bij het zwembad is een populaire plek voor een drankje na het werk – locals mengen zich onder toeristen en er heerst een relaxte sfeer. Voor lokale begrippen zijn de drankjes niet goedkoop, maar daar krijg je wel een ongeëvenaard uitzicht op de Petronas Towers voor terug.’ SkyBar, Traders Hotel, 23329888, www.skybar.com.my

‘Bezoek Kuala Lumpur als het even kan tijdens het Thaipusam festival, in januari of februari. Ter gelegenheid van deze grootste hindoeviering van Maleisië kastijden gelovigen zich door haken of andere piercings in hun lichaam te steken en zo de heilige Batu-grotten ten noorden van de stad op te zoeken. Gruwelijk om te zien, maar ook mooi dankzij het spirituele element.’

Thaipusam Festival. Foto door: William Cho

‘Even een snelle maar lekkere hap wegwerken? Dat doe ik – en met mij vele anderen – bij Yusoof. Het Indiase fast food restaurant is een lokaal begrip en hét adres voor een verdienstelijke chicken tandoori of tikka masala.’ Restoran Yusoof dan Zakhir, Jalan Hang Kasturi.

 ‘Borrelen met vrienden doe ik graag in W.I.P. en dan het liefst in de relaxte tropische tuin, met de uitgebreide cocktail- en wijnkaart bij de hand. Het publiek is gemengd – urban chic maar zonder attitude. Later op de avond draait een dj plaatjes.’ Bangsar Shopping Centre (begane grond), Jalan Maarof 285, Bukit Bandaraya, 20941789, wip.com.my  

Meer lezen? Kijk dan op colmag.nl voor editie 37.
Deze reportage is geschreven door Kirsten Spooren in opdracht voor Columbus Magazine 

Leave a Reply