Italiaanse holbewoner spelen / Columbus Magazine

Matera---Alessio-Milan

Hoeveel mensen kunnen er nou zeggen dat ze een weeklang hebben gewoond als hun voorvaderen uit het stenen tijdperk? Reis af naar het Zuid-Italiaanse dorpje Matera en je bent een van de happy few.

Tot ver in de jaren tachtig was Matera, net boven de hiel van Italië, uiterst berucht. Aan één kant van het plaatsje, verspreid over de flank van een ravijn, leefden sinds het stenen tijdperk mensen in woningen die deels uit het tufgesteente waren gehakt en deels erop waren gebouwd. De hygiëne was er erbarmelijk, de armoede schrijnend, de kindersterfte hoog. Zelfs volksschrijver Carlo Levi sprak er schande van in Christus stopte te Eboli, een werk dat de Italianen met de neus op de ellende in het zuiden van hun eigen land drukte. In de jaren vijftig kregen de ‘holbewoners’ eindelijk woonruimte elders in Matera en werden de grotten verlaten of opgeknapt volgens nieuwe richtlijnen. Af en toe stopte er een filmregisseur als Pier Paolo Pasolini, die op zoek was naar primitieve architectuur als decor. Gaandeweg vonden de grotten echter nieuwe inwoners – hippies uit heel Europa zagen er betoverende (en gratis) woonruimte in en werden opgevolgd door ondernemers die er toeristisch brood in zagen. De transformatie was compleet in de 1993, het jaar dat de grotwoningen op de Werelderfgoedlijst werden gezet. Tegenwoordig vind je in de rotsen luxueuze woningen, restaurants, musea en hotels die variëren in prijs en uiterlijk. De meest spectaculaire slaapplek is Le Grotte della Civita, een grot die vroeger werd gebruikt als kerk. De ruimte is tientallen meters diep en wordt sprookjesachtig verlicht met kaarsen.

Ook elders in de omgeving van Matera kun je grotten induiken. In de regio staan zo’n 150 eeuwenoude rotskerken. Bijzonder indrukwekkend is de zogeheten Crypte van de Zondeval, die in de negende eeuw is uitgehakt in een kloof die opdoemt in een wijngaard. De muren zijn beschilderd met afbeeldingen uit het Oude en Nieuwe Testament. De crypte is pas in de jaren zestig herontdekt toen herders hier hun vee naartoe brachten om te schuilen. Terug in de openlucht is het gebied, dat (nog) niet ten prooi is gevallen aan massatoerisme, heerlijk om in te wandelen. Bijvoorbeeld tussen de grillige rotsformaties van de Lucanische Dolomieten of op de zandstranden van de nabijgelegen Ionische kust. Eveneens het vermelden waard is Craco, een middeleeuws plaatsje dat op een heuvel boven een rivierdal uittorent en in de jaren zestig vanwege de dreiging van een aardverschuiving werd geëvacueerd. Het spookdorpje is een bijzonder uitje dat je onderdeel kunt maken van een wandeltocht over de Via Appia, de oude Romeinse weg die door het gebied kruist. Een overzicht van accommodatie in Matera vind je op www.sassiweb.com

Een weekje grotwonen kost circa  € 800, inclusief vliegtickets Amsterdam – Bari, de transfer naar Matera en een verblijf in een B&B.

Deze reportage is geschreven door Kirsten Spooren in opdracht voor Columbus Magazine en komt uit editie 38.

1 Comment

  • 22 september 2014 at 07:47 — Reply

    haha! Ik zou wel een keer een Italiaanse holbewoner willen spelen! Lijkt me en er leuke ervaring.

Leave a Reply