Op vrijwilligersvakantie in Zweden / Columbus Magazine

2_kanoter_h

Ver weg van de bewoonde wereld, midden in de bossen van Bergslagen in centraal Zweden, ligt het kamp van Nordic Discovery. Een plek om tot rust te komen, om te genieten van de natuur en om het wildlife van Zweden te ontdekken. Helemaal voor niks.

Nou ja, helemaal voor niks – je krijgt kost en inwoning in ruil voor vrijwilligerswerk. De ultieme manier om dit voor buitenstaanders relatief onbekende deel van Zweden, zo’n tweehonderd kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Stockholm, te ontdekken. Want hoe leer je een bestemming nou beter kennen dan door er te werken en te wonen? Nordic Discovery-oprichter Mikael Nilsson biedt ook reguliere outdoorvakanties in de regio aan, maar wil niemand de kans afpakken dit wilde stukje Scandinavië te ervaren. ‘Reizen moet om het idee gaan, niet om de portemonnee’, zegt Nilsson, ‘maar er zijn maar weinig instellingen die je de kans bieden om te werken voor je vakantie en voor een daadwerkelijk onvergetelijke ervaring zorgen.’ Het werk kan van alles zijn – het hangt er maar net vanaf waar je zelf goed in bent of wat je wilt bijdragen. Ga bijvoorbeeld kano’s repareren, help mee te koken of zet vakantiehuisjes in de verf. Hoe langer je blijft, hoe meer privileges je krijgt. Na een week mag je gratis gebruik maken van de kano’s en kajaks van Nordic Discovery en na twee weken kun je gratis mee op een bever- of elandsafari. Na drie weken gids je waarschijnlijk de safari’s zelf. De tochten behoren tot de hoogtepunten van een verblijf in de regio Bergslagen, dat in vroegere tijden tot de belangrijkste mijngebieden van Europa behoorde, maar tegenwoordig als een van de grootste natuurreservaten van Zweden bekend staat. Je kunt urenlang hiken door de uitgestrekte bossen en varen over de vele rivieren en meren. Zo peddel je met zonsondergang je kano door vredige waterwegen en maak je uitzonderlijk grote kans aan de waterkant niet alleen bevers en elanden, maar ook herten en zeldzamere diersoorten als de wolf en de lynx te zien. In het bos schuilen ook auerhoenen, uilen en haviken. Als vrijwilliger heb je na je werk volop tijd van deze natuur te genieten en maak je het ’s avonds gezellig met de andere vrijwilligers. Het Nordic Discovery-kamp zelf ligt in de buurt van het – voor Nederlanders ongelukkig genaamde – dorpje Kloten en is lastig te bereiken met openbaar vervoer. Via Stockholm reis je naar Söderbärke en vanaf daar haalt Nordic Discovery je op, www.nordicdiscovery.se

Een weekje vrijwilligerswerk.

Vlucht Amsterdam-Stockholm  ()       € 285
Retour trein Stockholm-Söderbärke    € 72
Totaal p.p.                                         € 357

 

Tekst: Kirsten Spooren

Dit stukje is in opdracht geschreven voor www.Columbusmagazine.nl, editie 37

1 Comment

  • Henkleiden
    5 december 2014 at 20:12 — Reply

    Ga hier niet heen, excuses aan de auteur van dit leuke tekstje, maar de tekst schetst absoluut geen juist beeld van de vrijwilligerswerkvakantie. Ik ben in erin getrapt en afgelopen zomer naar Zweden afgereisd en het was een verschrikking.

Leave a Reply