Kuala Lumpur Mini guide / Columbus Magazine

LunaBar

Kuala Lumpur in het kort

Bij een ‘modderige samenloop van rivieren’ – de letterlijke vertaling van ‘Kuala Lumpur’ –  verwacht je niet meteen een hypermoderne metropool die als een van de economische en culturele zwaargewichten van Azië bekend staat. De Maleisische hoofdstad heeft dan ook een lange weg afgelegd sinds zijn bescheiden oorsprong als mijnstad halverwege de negentiende eeuw. Geplaagd door ziektes, brand en overstromingen, stond de nederzetting bekend als regelrechte hell hole, totdat de Britten de toenmalige Maleisische sultanaten verenigden en Kuala Lumpur als hoofdstad aanwezen. Investeringen in infrastructuur en fraaie koloniale architectuur volgden, evenals (nog meer) Chinese en Indiase migranten, van wie de nakomelingen nog steeds een groot stempel op de stad drukken. Inmiddels is Kuala Lumpur, ook wel liefkozend KL genoemd, een van de toonaangevende steden van Zuidoost-Azië: modern, vooruitstrevend en internationaal. Naast het rijke winkel- en culinaire aanbod is voor reizigers vooral de culturele verscheidenheid van de stad een grote trekker. Hindoes, boeddhisten en moslims leven vreedzaam naast elkaar en verrijken de stad met spectaculaire gebouwen en festivals.

————————————————————-

Foto door: Shubert-Cie

Grootte
1,6 miljoen inwoners

Telefooncode
+60 (Maleisië), 03 (Kuala Lumpur)

Munteenheid
€ 1 = Mal. ringgit (MYR) 4

Beste reistijd
Juni, juli en augustus. Dan is de temperatuur relatief het aangenaamst. Mocht het gaan regenen dan heb je ook meteen met een flinke stortbui te maken. Gelukkig regent het er bijna nooit langer dan twee uur. In deze periode vinden ook de meeste festivals plaats. De natste periode is van september tot en met december.

Reizen naar Kuala Lumpur
Malaysia Airlines en KLM vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De reis duurt ongeveer twaalf uur (heen). Kijk ook op www.CheapTickets.nl.

Reizen binnen Kuala Lumpur
De KL Monorail loopt dwars door de centrale stad, evenals het (nogal ondoorzichtige) RapidKL trein- en busnetwerk. Voor kaarten en tarieven zie www.myrapid.com.my. Vanuit de luchthaven brengt de hsl-trein KLIA Express je binnen een halfuur naar het centrum, www.kliaekspres.com

Lezen
Insight Guide Maleisië (2011) beschrijft onder andere lokale tradities en gebruiken, € 17, LP Kuala Lumpur Melaka & Penang (2011), € 17.

Surfen
www.tourism.gov.my (officiële toerismewebsite van Maleisië en Kuala Lumpur), www.klhotspots.com (blog over de nieuwste hotspots), www.kuala-lumpur.ws (online reisgids), alilfatmonkey.com (KL voor foodies)

Kijken
Entrapment met Catherina-Zera Jones, Sean Connery en Kuala Lumpur in de hoofdrol. De plot: twee dieven proberen in een bank in de Petronas Twin Towers in te breken.

Foto door: Carawah

————————————————————-

Meer lezen? Kijk dan op colmag.nl voor editie 37
Deze reportage is geschreven door Kirsten Spooren, in opdracht voor Columbus Magazine

Leave a Reply