Besnorde romantiek in de boerderij / Noordhollands Dagblad

Noordhollands Dagblad

Tekst: Kirsten Spooren
Fotografie: Nick van Rookhuijzen

Het is koud buiten, maar niet zo kil als de liefde van boer Teun en zijn vrouw Tinie. Terwijl hij alleen nog maar bezig is met zijn koeien, zit Tinie eenzaam op de boerderij. Om de relatie te redden, bestelt Tinie een Mariachi band uit Nicaraqua die de romantiek weer terug in hun leven moet brengen. Terwijl de zingende snorren weer voor liefde zorgt tussen die twee, krijgt het publiek het al gauw warmer dankzij de zonnige nummers van familievoorstelling Moustachio.

“Je zou me wel eens een compliment mogen geven,” zegt Tinie mopperend. “Ja, dat is moeilijk!” roept boer Teun onhandig uit. Tinie kijkt hem boos aan. “Tja!” zegt ze. “Tja!” zegt Teun terug. “Cha cha cha!” beginnen de drie Sombrero’s te zingen. Humor en drama gaan in dit stuk hand in hand. We zien de pijnlijke momenten tussen Tinie en Teun en de grappen en grollen van de Spaanstalige band. De kinderen hebben de onbeholpen boer al vrij snel in hun hart gesloten, vooral door de briljante koe imitatie en ook de drie ‘snorren’ brengen een glimlach op het gezicht van het publiek. De allerkleinste zitten op kussentjes toe te kijken hoe de liefde tussen Teun en Tinie weer begint te bloeien en rollen van het lachen wanneer de drie Mariachi weer iets stoms doen. De gevatte grappen doen ook de mondhoeken van de ouders trillen en de muziek laat iedereen loskomen. Aan het einde is het tijd om met de voetjes van de vloer te komen en mogen de kinderen samen met de cast gaan dansen. De kinderen zijn eerst nog wat verlegen, maar wanneer de Limbo wordt gedaan doet iedereen vrolijk mee.

De voorstelling vindt plaats bij het Fort aan den Ham, wat de sfeer van het toneelstuk ten goede komt. Door de pure Hollandse omgeving, zien we de boerderij van Teun en Tinie ook echt staan. Daar heb je geen levendige fantasie voor nodig. De combinatie van het fort en de voorstelling, zorgt ook voor een onvergetelijk uitje. Na de voorstelling kan je je namelijk opwarmen in het fort zelf, waar een museum in gevestigd zit. Kinderen kunnen voor de deur een legerhelm opzetten en een echt geweer vast houden.

Moustacio is een toneelstuk van de theatergroep Wie Walvis, bestaande uit een internationale cast. De voorstelling is de winnaar van Het Gouden Eitje, op de Parade van 2012. Kijk op www.wiewalvis.nl voor de speeldata.

Leave a Reply